Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
15.09.2009, 08:23, Stáří: 15 r.

AEDUCA 2009

Autor: Radek Palaščák

Pátý ročník Festivalu vzdělávání dospělých se zaměří na public relations vzdělávacích institucí a škol.

Ale nejen na ně. Vystoupení v rámci odborného programu festivalu, jež se od úterka 15. září do čtvrtka 17. září 2009 odehraje v kulisách barokního Uměleckého centra Univerzity Palackého, totiž obsáhnou široké spektrum otázek vztažených ke vzdělávání dospělých a celoživotnímu vzdělávání.

Festival vzdělávání dospělých AEDUCA 2009 vytváří prostor pro prezentaci vzdělávacích institucí a jejich programů, pro inspiraci příklady dobré praxe a pro diskuzi v rámci odborných konferencí nad aktuálními problémy vzdělávání dospělých. Ve formě otevřených seminářů ukazuje veřejnosti, že vzdělávání může být i zajímavé a zábavné – veřejně přístupná část festivalu představí pohádky Arnošta Goldflama, knižní novinku Vlastníma očima formou autogramiády Josefa Klímy, výuku základů latinskoamerické salsy či instruktáže, jak si správně namíchat a ozdobit svůj oblíbený drink. K propagaci festivalu a vzdělávání dospělých přispěje také Český rozhlas, který bude ve čtvrtek vysílat svůj pořad Výlety s ČRo 2 – Praha právě z ulic Olomouce a tématicky se zaměří na vzdělávání dospělých.

AEDUCA 2009 se svým letošním programem bude mj. snažit nalézt odpověď na otázku,  jak se současná krize, jež zasáhla většinu odvětví lidské činnosti, projevuje v oblasti dalšího vzdělávání zaměstnanců – v situaci, kdy firmy propouštějí, zkracují pracovní doby, snižují náklady na rozvoj a vzdělávání zaměstnanců. „Budeme se ptát, zda ještě lze mluvit o rozvoji a vzdělávání pracovníků, o učící se organizaci a učící se společnosti. Krize bývá iniciátorem změn vedoucích k ozdravění, k zefektivnění fungování podniků a firem a její důsledky by měly vést firmy spíše k intenzivnější podpoře rozvoje lidských zdrojů. Ale je tomu skutečně tak? Opravdu si firmy v této souvislosti uvědomují význam rozvoje lidských zdrojů?“ zamýšlí se dr. Lenka Cimbálníková, ředitelka festivalu a proděkanka Filozofické fakulty UP.

Odpověď nejen na tyto otázky by mohli pomoci nalézt též zahraniční hosté festivalu a renomovaní odborníci na problematiku vzdělávání dospělých – Peter Jarvis a Jindra Kulich. Peter Jarvis, mezinárodně uznávaný odborník z Velké Británie, se ve svém konferenčním příspěvku zaměří na dilemata institucionalizovaného vzdělávání dospělých. Klade si otázku, zda institucionalizované vzdělávání dospělých, které se v dnešní době stává zbožím, opravdu přináší vzdělané lidi. Jindra Kulich, emeritní profesor Univerzity Britské Kolumbie a pražský rodák, jenž v padesátých letech emigroval do Kanady pronese laudatio za zakladatele české andragogiky doc. Vladimíra Jochmanna, který působil na Univerzitě Palackého v Olomouci. Medailonky těchto dvou osobností naleznete v příloze.

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-rp-)

Bližší informace podá:

Kontakt:         

RNDr. Ing. Lenka Cimbálníková

PhDr. Rostislav Hladký

ředitelka Festivalu vzdělávání dospělých AEDUCA 2009, proděkanka FF UP v Olomouci

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585 633 436

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

mobil: 602 240 302

mobil: 602 543 530

e-mail: lenka.cimbalnikova@upol.cz

e-mail: kancler@upol.cz

Příloha:

 

MEDAILONKY OSOBNOSTÍ –

FESTIVAL VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH AEDUCA 2009

Jindra Kulich je emeritní profesor Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru. Narodil se v Praze, V roce 1951 emigroval do Kanady. Profesně se věnoval teorii a praxi vzdělávání dospělých (Adult Education), přednášel na univerzitě a řadu let byl ředitelem Centra pro celoživotní vzdělávaní na Univerzitě Britské Kolumbie (Centre for Continuing Education, U.B.C.). Hlavní oblastí jeho vědeckého zaměřeni se stala srovnávací andragogika. Na olomoucké Katedře sociologie a andragogiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého vedl v akademickém roce 1997/1998 výuku srovnávací andragogiky.

Peter Jarvis – profesor dalšího vzdělávání z Velké Británie. Zabývá se vzděláváním dospělých, distančním vzděláváním a celoživotním vzděláváním; o těchto tématech napsal přes 30 knih a 200 článků nebo dílčích kapitol. Obdržel profesuru na University of Surrey, University of Georgia, City University, Pecs University, Tianjin Radio and Television University China a University of Nottingham. Je členem několika asociací. Vydal zatím jediný mezinárodní slovník vzdělávání dospělých (International Dictionary of Adult and Continuing Education).



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew