Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
06.01.2010, 09:11, Stáří: 15 r.

AFO 2010 má prvního významného hosta i novou grafiku

Autor: -red-

Již 45. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckého a dokumentárního filmu Academia film Ololomouc (AFO) proběhne letos ve dnech 13. - 18. 4. Tradičně bude program festivalu rozdělen do několika tématických bloků.

 Vedle České a Mezinárodní soutěže, v jejímž rámci budou oceněny nejlepší populárně-vědecké filmy loňského roku, se jedná o sekci Studio, která nabízí divákům možnost nejen zhlédnout snímky, ale také spatřit jejich tvůrce, poslechnout si přednášku na aktuální témata, jež tyto filmy otevírají, a diskutovat o nich s odborníky.

 Výběrová sekce Pocta bude letos věnována hlavnímu hostu festivalu, lordu Robertu Winstonovi, emeritnímu profesoru Imperial College London a jednomu z nejvýznamnějších popularizátorů přírodních věd a medicíny na světě. Škála odborných i zájmových aktivit Roberta Winstona je obrovská: je gynekologem a specialistou na léčbu neplodnosti (In vitro fertilizace – IVF), vedoucím výzkumného Ústavu vědy a společnosti v Londýně, dlouholetým moderátorem populárně-vědeckých pořadů britské televizní stanice BBC, autorem více než 300 vědeckých publikací, v nichž se zabývá nejen medicínou, nýbrž i sociálními a etickými otázkami spojenými s vědeckým výzkumem, a také bravurním hráčem na saxofon.

 K dalším připravovaným tématům 45. ročníku patří pohled do světa autismu, fenomén čarodějnictví, anarchismus coby filozofický a kulturní směr, alternativní antropologie člověka a mnoho jiných. „Je už načase zvrátit tradiční představu vědy jako uzavřeného či nesrozumitelného prostoru a vědců coby jejích suchopárných arbitrů. Festival AFO je výsostným experimentem, který už několik let boří mýty o „neatraktivnosti“ vědy a skrze esteticky kvalitní snímky razantně ukazuje, že věda je především dobrodružstvím ducha a svrchovaným kulturním gestem,“ uvádí hlavní dramaturgyně festivalu Veronika Klusáková.

 V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci festivalu těšit nejen na každoroční projekci filmů na náměstí či hudební vystoupení, ale rovněž na výstavu fotografií zachycujících koronu vznikající při zatmění Slunce. Fotografické snímky byly vytvořeny brněnskými vědci a otiskl je dokonce i prestižní vědecký časopis Nature. Akreditace na festival Academia film Olomouc je navíc zcela zdarma.

 „Stejně jako minulý rok bude udávat vizuální tvář festivalu grafické studio ReDesign. Po grafice z minulého roku hýřící horečnatými barvami bude 45. ročník oděn do tichého, temně modrého hávu se zářícími neony evokujícími nekonečné vesmírné hemžení i čarodějné hry s ohněm,“ dodává Klusáková.

Více na www.afo.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew