Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
17.04.2012, 08:41, Stáří: 12 r.

AFO představuje Science Café. Bude se také zabývat virtuální kriminalitou a českým vysokým školstvím

Autor: AFO

47. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO) v rámci svého programu poprvé v Olomouci uvede Science Café. Neformální diskuzní večery s vědci pro zájemce z řad široké veřejnosti budou probíhat během festivalu od úterý 17. do soboty 21. dubna na olomouckém Horním náměstí, ve festivalovém stanu společnosti RWE. V pracovní dny se odehraje vždy v 17:00, pouze v sobotu již ve 14:00. Návštěvníci budou moci diskutovat s někdejším rektorem Univerzity Palackého Josefem Jařabem o americké kultuře, Kamilem Kopeckým o nebezpečném chování ve virtuálním prostoru, či se socioložkou Alicí Červinkovou nad směřováním současného vysokého školství.      

Science Café neboli vědecká kavárna. Podstatou tohoto projektu jsou pravidelně se odehrávající neformální setkání vědců se zájemci o vědu z řad veřejnosti. Vše se navíc odehrává v patřičně neformálním prostředí, nejčastěji kavárně. Hlavním cílem je sdílení zajímavých aktuálních vědeckých poznatků, prolamování bariéry mezi vědou a veřejným prostorem a poukazování na fakt, že věda je nesmírně důležitou součástí naší kultury.

„Co se týče hostů, usilovali jsme samozřejmě o tématickou pestrost. Vystoupí například Marek Petrů, který se zaměří na problematiku smrti a umírání. Vychází z teze, že smrt lze chápat jako nevratný zánik vědomí, a zároveň si položí otázky, kdy vědomí zaniká, do jaké míry je toto dnešní věda schopná posoudit. Dále se může olomoucká veřejnost těšit na Tomáše Grima, který představí nové poznatky o - podle něj bizarním - životě kukaček či Kamila Kopeckého, jenž bude prezentovat výsledky nejnovějších výzkumů o rizikovém chování na internetu. Konkrétně tak objasní takové fenomény jako kyberšikana, sexting či kyberstalking,“ dodává k výběru hostů ředitel AFO Jakub Korda.

V Olomouci každý měsíc

Série přednášek v rámci AFO 47 je zamýšlena pouze jako pilotní, série se pod názvem Science Café Olomouc naplno rozjede v květnu, nejpozději červnu.

 „Chceme touto formou celý projekt zpropagovat a po skončení festivalu - v květnu, nejpozději v červnu - zahájit v každoměsíční frekvenci v jedné z místních kaváren pravidelné Science Café Olomouc. Univerzitní město si takovou akci určitě zaslouží, zdejší akademické prostředí disponuje velkou zásobárnou skvělých vědců, jejichž témata mohou podle nás zaujmout i běžnou veřejnost. Teď jsme také v procesu rozhodování, která kavárna bude tou pravou, vzhledem k jejím prostorovým dispozicím, atmosféře a samozřejmě dobré kávě, “ prozrazuje Jakub Korda.

Více info na www.afo.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew