Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
02.12.2011, 16:17, Stáří: 13 r.

AFO zimní spánek nepraktikuje. Vyráží do škol v Olomouckém kraji

Autor: -tz-, -map-

Ilustrační foto z loňského festivalu M. Otava

Podzimní aktivity mezinárodního festivalu Academia film Olomouc vrcholí. Festival zahájil spolupráci s renomovaným World Congress of Science and Factual Producers v Paříži. V rámci přehlídky Týden vědy a techniky se počátkem listopadu pustil do realizace několika projekcí populárně-vědeckých dokumentů v Hradci Králové, Liberci a Brně. Nyní se však obrací opět ke svému regionu. Pod vedením Přírodovědecké fakulty UP rozjíždí projekt s názvem AFO jede do kraje.
V rámci projektu budou mít studenti možnost vidět to nejlepší ze Světové soutěže z posledních dvou ročníků festivalu. Chystá se totiž více než dvacet projekcí pro střední školy po celém kraji.

„AFO rozhodně není jen šestidenní dubnovou událostí, snaží se naopak plnit své poslání v průběhu celého roku. Když mluvím o poslání, tak jeho součástí je samozřejmě i oslovování těch nejmladších, kteří zvažují, jaké obory by v budoucnu chtěli studovat. A právě populárně-vědecké filmy umí mluvit jazykem mladé generace a dokazují, že věda je sice náročná, ale ve svém základu napínavá a dobrodružná. V nadsázce řečeno je naším heslem Škoda každého mladého mozku, který se nevěnuje vědě,“ řekl k připravovanému projektu ředitel festivalu Mgr. Jakub Korda, odborný asistent Katedry divadelních, filmových a mediálních studií FF UP.

Na plátnech se tak např. brzy objeví hvězdná minisérie Zázraky Sluneční soustavy (Wonders of the Solar System), včelí dokument Královna slunce (Queen of the Sun) či napínavá filmová sonda do života květin Chytré rostliny (Intelligent Plants). „Kolekce dokumentů je vybraná přesně tak, aby popularizovala přírodní vědy mezi studenty středních škol v celém kraji. I tímto způsobem se snažíme tzv. splácet dluh Olomouckému kraji, svému klíčovému podporovateli. Bez jeho podpory by se festival totiž nedostal do pozice, kterou v současnosti zastává,“ uvedl Mgr. Korda.

Organizátoři se také již pustili do příprav sedmačtyřicátého ročníku. Na internetových stránkách festivalu byla spuštěna online přihláška filmů, jejíž uzávěrka je stanovena na 13. ledna 2012. Zájemci mohou tedy již nyní přihlašovat své snímky, a příští rok se utkat o Cenu za nejlepší světový populárně-vědecký dokumentární film či Cenu RWE za nejlepší český populárně-vědecký dokumentární film.

Academia Film Olomouc je nejstarším festivalem věnujícím se v České republice soustavnému mapování populárně-vědeckého a dokumentárního filmu. Byl založen v roce 1966 ze společné iniciativy Krátkého filmu Praha, Univerzity Palackého a Československé akademie věd, v současnosti je jeho hlavním pořadatelem Univerzita Palackého.

Festival se postupně zařadil mezi nejvýznamnější festivaly v oblasti populárně-vědeckého filmu. Propojuje akademické prostředí se světem dokumentárního filmu a prezentuje nejnovější poznatky z oblasti přírodních, humanitních i sociálně-vědních oborů prostřednictvím audiovizuální tvorby. Díky tomu, že tento festival pořádá Univerzita Palackého, setkává se publikum vedle filmových profesionálů a vědeckých odborníků z celého světa s otevřeným a kreativním studentským prostředím.

AFO se každým rokem snaží dokazovat, že věda v žádném případě není suchá a nezáživná, právě naopak – AFO ji představuje jako dynamickou, vzrušující a rozmanitou hravou sféru plnou zajímavých poznatků.
Čtyřicátý sedmý ročník Mezinárodního festivalu Academia film Olomouc se uskuteční ve dnech 17.–22. dubna 2012.                

-tz-, -map-



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew