Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
07.10.2009, 08:29, Stáří: 15 r.

Akademická obec se setkala s kandidáty na rektora univerzity

Autor: Milada Hronová

rektorské žezlo

prof. Ivo Barteček

prof. Lubomír Dvořák

Flash is required!

Proč být rektorem Univerzity Palackého?
prof. Lubomír Dvořák


Flash is required!

prof. Ivo Barteček


V aule Právnické fakulty UP se 30. 9. sešli  prof. Lubomír Dvořák, stávající rektor UP a prof. Ivo Barteček, děkan Filozofické fakulty UP s akademickou obcí univerzity. Oba jmenovaní kandidáti na rektora prezentovali při této příležitosti hlavní body svých volebních programů, aby poté, ve zhruba pětihodinové diskusi, hovořili o palčivých i méně palčivých problémech olomoucké univerzity i českého vysokého školství vůbec. Volby kandidáta na rektora UP pro období  2010 – 2014 proběhnou 7. října.

„Jsem absolventem této univerzity a strávil jsem zde většinu profesního života. Budu-li zvolen, rád bych univerzitě splatil dluh v podobě splnění cílů, jež jsem si vytyčil,“ sdělil při své prezentaci prof. I. Barteček. Mezi cíle, jichž by rád dosáhl, patří např. vyšší prestiž UP, změny obrazu univerzity, vztahu univerzity k EU, financování či změny v přístupu ke studentské obci coby stěžejní části univerzity. Prof. L. Dvořák uvedl, že kandidaturu na rektora UP přijal po dlouhém zvažování především proto, že jako stávající rektor olomoucké univerzity považuje za svou povinnost dokončit započatou práci. Uvedl, že olomoucká univerzita má bezesporu přidanou hodnotu ve své historii, svou roli v pozici rektora však prof. L. Dvořák vidí především v  „pohybu vpřed“. „Čeká nás období existenčních problémů, řešení dopadů ekonomické krize a komplikovaný investiční proces a tomu je potřeba věnovat značnou pozornost“, uvedl ve své prezentaci před akademickou obcí.

Oba kandidáti byli v průběhu celého odpoledne dotazováni na nejrůznější oblasti související s životem univerzity. Věnovali se nejen problematice velkých investičních akcí, zveřejňování kvalifikačních prací, oblasti auditu, reformě terciárního vzdělávání, možnosti zařazení Fakultní nemocnice pod hlavičku univerzity, ale také otázkám informovanosti  akademické obce v ekonomických oblastech, budoucnosti bývalého Informačního centra, otázkám vnitřní i vnější komunikace atp. Během debaty zazněla také jména, s nimiž by kandidáti na rektora UP počítali v případě svého zvolení do užšího vedení. V případě, že AS UP 7. 10. zvolí prof. L. Dvořáka, lze předpokládat, že prorektorský tým zůstane téměř nezměněn, v případě že AS UP zvolí prof. I. Bartečka, mezi prorektory se pravděpodobně objeví mnohá nová jména.

Debata s oběma kandidáty byla přenášena živě na stránkách Žurnálu Online.

Volební programy obou kandidátů jsou zveřejněny na webových stránkách univerzity (volební program prof. L. Dvořáka, volební program prof. I. Bartečka - formát PDF).

Podrobné informace o volbách rektora najdete zde.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew