Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
22.02.2010, 07:13, Stáří: 14 r.

Akademické dny Univerzity Palackého

Autor: Tomáš Chalupa

Údery zvonů v chrámech sv. Mořice, sv. Michala a v katedrále sv. Václava zahájily v neděli 21. února Akademické dny Univerzity Palackého 2010. Před šedesáti čtyřmi lety ty stejné zvony zvěstovaly Olomoučanům, že byl přijat zákon o obnovení olomoucké univerzity. Naplnil se tím sen jejich předchůdců o univerzitním městě Olomouc.

Tuto událost si akademická obec připomíná i v těchto dnech, a proto budou po celý týden ve městě a na půdě univerzity probíhat nejrůznější kulturní i jiné akce. Jednou z nejzajímavějších bude Slavnostní koncert Univerzity Palackého s názvem Ve víru tance. V pátek 26. února v 19:00 hodin v Redutě by tak rozhodně neměli chybět příznivci kvalitní vážné hudby. Moravská filharmonie Olomouc pod vedením šéfdirigenta Petra Vronského zahraje slavné tance světových mistrů. Návštěvníci se mohou těšit například na Císařský valčík Johanna Strausse, Benátský karneval Niccolo Paganiniho nebo Jiřinkovou polku Bedřicha Smetany.

Jinou mimořádnou aktivitou bude on-line rozhovor s novým rektorem UP prof. Miroslavem Mašláněm. Členové akademické obce i široké veřejnosti mohou klást rektorovi prostřednictvím internetu otázky, na které bude odpovídat ve středu 24. února od 13:00 do 14:00 hodin. On-line rozhovor proběhne na webové adrese Žurnálu UP, položit otázku můžete ji nyní kliknutím na www.zurnal.upol.cz/chat.  

Na oslavách samozřejmě nemohou chybět ani divadelní představení a filmové projekce. Divadelní žánr bude reprezentovat pantomimické představení Jany Ungerové a Václava Dostála s názvem Tehdy odpoledne pršelo (měla’s jich pět) taktéž konané v Uměleckém centru UP v pátek 26. února v 17:30 hodin.

Den polských filmů představí tři projekce krátkometrážních snímků tvůrců Krystyny Gryczełowské a Andrzeje Munka. Filmy budou opatřeny českými titulky a po jejich skončení bude následovat rozbor filmů a diskuse. To vše ve čtvrtek 25. února na Katedře slavistiky na Vodární ulici 6.

Program oslav tímto není ale zdaleka vyčerpán. V úterý 23. února v 10:30 hodin rektor UP ocení v Slavnostním sále Arcibiskupského paláce autory monografií, mimořádných publikačních počinů a úspěšné studenty UP. Předání ocenění bude spojeno s výstavou oceněných monografií a další produkce Vydavatelství UP. Ve stejný den otevře své brány veřejnosti Knihovna UP, kde bude probíhat prohlídka s výkladem. Začátek prohlídky je v 10:00 hodin. Univerzitní knihovna rovněž vyhlašuje pro celý týden amnestii na vrácení knih. Také Vydavatelství UP nezůstalo pozadu a připravilo prohlídky svých prostor pro veřejnost hned dvě, a to ve středu 24. února v 9:00 hodin a v 11:00 hodin. Od pondělka 22. února v prodejně skript a učebnic navíc platí, že při útratě nad 200 Kč obdrží zákazník jako bonus univerzitní stolní kalendář. V programu Akademických dnů nemůže chybět ani tradiční Reprezentační ples UP, který celou akci v sobotu 27. února završí.

Kompletní program Akademických dnů

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-chat-)

Upozornění: vystoupení Kabaretu na cucky plánované na 22. února bylo z technických důvodů zrušeno.


Kontakt:

PhDr. Rostislav Hladký

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

mobil: 602 543 530

e-mail: kancler@upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew