Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
13.03.2012, 09:18, Stáří: 12 r.

Aktuální otázky médií, kultury a komunikace na Katedře žurnalistiky

Autor: -kz-, -rh-

PhDr. Otakar Šoltys, CSc.

doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.

Přednášky nejvýznamnějších osobností různých oborů (lingvistika, sémiotika, filmová věda, literární věda, mediální studia, filosofie, kunsthistorie…), jejichž zájmy se dotýkají magisterských studijních programů realizovaných na Katedře žurnalistiky FF UP, nabízí interdisciplinární cyklus Aktuální otázky médií kultury a komunikace. Ten bude probíhat po celý letní semestr a doplní témata probíraná v běžných kursech v rámci oborů kulturální, mediální a komunikační studia o aktuální pohledy z pomezí výše uvedených disciplín.

Souboj mediálních paradigmat

Prvním hostem cyklu byl 29. 2. obecný lingvista a sémiotik PhDr. Otakar Šoltys, CSc. z Katedry mediálních studií Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK v Praze, který do Olomouce přijel s přednáškou na téma Dialektika vztahu sovětského a libertariánského mediálního paradigmatu a interpretace mediálních obsahů, v níž na půdorysu čtyř teorií tisku autorů Sieberta, Petersona a Schramma (1956) a příkladu textu Václava Havla Moc bezmocných demonstroval dialektický vztah mezi obsahy mediovanými oficiálními médii (sovětské paradigma) a tzv. „štvavými vysílačkami“ (libertariánské paradigma). Po nezbytném prezentování základních pojmů a teoretických konceptů Šoltys popisoval, jak protikladné postavení obou paradigmat specifickým způsobem ovlivňovalo interpretaci každého sdělení, které se v tomto prostředí (tedy v Československu v letech 1948–1989) objevilo. Věnoval se především operacím provázejícím komunikáty, které do mediálního prostoru střetávajících se paradigmat vstoupily, a sofistikovaným způsobem vytvářely negentropii informací ve veřejném prostoru. V současnosti podle Šoltyse již „entropie opět zvítězila, a tak se můžeme bez překážek a úsilí „ubavit k smrti“…“

Chudé narativy a „dilatace času“ PC her

Vztah Teorie vyprávění a počítačových her podrobil 7. 3. bližšímu zkoumání literární vědec doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D. z Katedry českého jazyka a literatury PF JČU v Českých Budějovicích. Východiskem jeho přednášky byla především dramatická proměna společnosti, která podle Bíny není dostatečně reflektována literární výchovou – ta zůstává v podobě socializační strategie poplatné době svého vzniku, tedy 19. století. Následující stručný přehled vybraných literárněvědných konceptů měl především demonstrovat zajímavost počítačových her (jakéhosi specifického „gesamtkunstwerk“ dneška) coby předmětu zkoumání literární vědy, ale i nedostatečnost počítačových her po narativní stránce (pozornost při produkci počítačových her je věnována především stránce vizuální/grafické a programátorské/ technické, zatímco výstavba příběhu je druhořadá). Po přiblížení specifik vyprávění v době multimédií pak Bína s využitím konceptu flow autora Csíkszentmihályiho upozornil na různé způsoby zapojení recipienta do konzumace příběhu (v literatuře i počítačových hrách) a s tím související teoretické i vzdělávací problémy, mj. i vnímání času.

Média, kultura a komunikace v kontextu

Ačkoli jsou některé přednášky ještě v jednání a čeká se na potvrzení termínu, již nyní je program do konce semestru nabytý a pestrý (viz tabulka níže; průběžně aktualizovaný rozpis i s anotacemi jednotlivých přednášek je dostupný na bit.ly/zusMrs). Celý cyklus přednášek je realizován v rámci řešení projektu ESF Inovace oborů Kulturální studia a Mediální studia.

Jednotlivé přednášky se konají každou středu od 15:00 do 16:30 v uč. 3 na Katedře žurnalistiky FF UP (Křížkovského 14) a všichni zájemci ze strany akademické obce i široké veřejnosti jsou na ně srdečně zváni.     

-kz-, -rh-, foto Petr Bílek

 Aktuální otázky médií, kultury a komunikace – cyklus přednášek

21. 3.

PhDr. Michaela Fišerová, Ph.D.

(FHS UK v Praze)

Obraz a moc. Problém diskursivních očekávání

28. 3.

doc. PhDr. Jiří Nekvapil, CSc.

(FF UK v Praze)

Mediální dialogické sítě

11. 4.

prof. PhDr. Peter Michalovič, CSc.

(FF UK v Bratislavě)

Fotografie, tisk a umění

18. 4.

prof. PhDr. Petr Mareš, CSc.

(FF UK v Praze)

Jazyk ve filmu. Co udělal s jazykem

přechod od němé ke zvukové kinematografii

25. 4.

prof. PhDr. Miroslav Marcelli, PhD.

(FF UK v Bratislavě)

Rytmus jako sociální, urbánní a kulturní fenomén

 

2. 5.

prof. PhDr. Petr A. Bílek, CSc.

(FF UK v Praze)

Star Wars na dobovém poli kulturní produkce:

Kontury kontextu pro filmový text

 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew