Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
15.06.2015, 14:16, Stáří: 9 r.

Autorské čtení z knihy Kuneš Sonntag

V úterý 16. 6. od 20 hod. v ArtUm centru v Olomouci pořádáme ve spolupráci s ČRo Olomouc autorské čtení z knihy Kuneš Sonntag.
 
Jde o vzpomínkové vyprávění muže, který byl vězněn 3,5 roku v nacistickém koncentračním táboře a 6,5 roku v komunistických pracovních táborech. Pan Sonntag byl navíc jedním ze skupiny, která se zasadila o obnovení univerzity v Olomouci. Jakožto syn významného moravského a prvorepublikového politika, ministra financí a obchodu, poznal osobně některé tehdejší osobnosti politického a kulturního života.

Kniha je nezisková, jde především o předání ohromné životní zkušenosti. Na místě se bude prodávat za sníženou cenu 150 Kč.

Na životní příběh JUDr. Kuneše Sonntaga mne navedlo jeho zvláštní jméno. Poznal jsem ho při studiu na jednom z historických seminářů vedených na Filozofické fakultě UP.

Čtení doprovodí herečka a písničkářka Jana Šteflíčková (Studio Y, Praha). Vstup je zdarma.

Ukázka z knihy:
Ministr Nejedlý byl starý, šedovlasý pán, kterému se chýlilo k sedmdesátce. Tvrdilo se však o něm, že má ty nejhezčí sekretářky. Skutečně nám přišla otevřít opravdová krasavice. Ještě než jsme vstoupili dovnitř, nasadil si páter Cinek zlatý řetěz rektora bohoslovecké fakulty. Nejedlého pak oslovil latinsky v tom smyslu, že možnost s ním jednat je pro něho taková čest, jako kdyby byl na audienci u císaře. Nato nás Nejedlý pozval dál. Hovořili jsme k němu a on nechtěl a nechtěl. „Na Moravě máte Brno, Slezani nemají nic. Univerzita bude v Opavě!“ Začali jsme tedy s tím, že v Olomouci je už univerzitní knihovna. Vtom se Nejedlý zamyslel: „No jo, tam je Bohouš, a ten to dělá dobře. Ona Olomouc má vlastně kořínek. Tak budu pro.“ Nato páter Cinek řekl: "Pane ministře, ujišťuji vás, že naši mladí teologové se všichni učí rusky a že my jsme vždycky byli obráceni k východu, vždyť jsme Cyrilometodějská fakulta!“ Nejedlý si sundal cvikr, otřel si prstem zvlhlé oči a pravil chvějícím se hlasem. „Ano, soudruzi, jak bude krásné, až všichni Slované budou mluvit jen rusky."

Pozvánka: http://www.jindrichfiala.cz/darujchvilku.jpg
Více o knize: http://www.p3k.cz/sonntag.html
Stránky autora: www.JindrichFiala.cz
Stránky místa konání: http://www.artumcentrum.cz
Ukázky z tvorby herečky a písničkářky Jany Šteflíčkové:
https://www.youtube.com/watch?v=_UQMyp4CjNM
https://www.youtube.com/watch?v=pyuLbO-YmLE



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew