Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
07.03.2011, 08:15, Stáří: 13 r.

Cyklus judaistických přednášek pro veřejnost

Autor: Daniel Soukup

Autorské čtení Ireny Douskové

Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF v uplynulém zimním semestru 2010 po krátké odmlce navázalo na tradici přednáškového cyklu, který se snaží odbornou, a přesto srozumitelnou formou přiblížit veřejnosti širokou interdisciplinární škálu témat, jež souvisejí s židovskými dějinami, kulturou, myšlením a náboženstvím. Olomoucký kabinet judaistiky chce seznámit veřejnost nejen s odborníky a vědeckými pracovníky věnujícími se židovským studiím, ale také se současnými významnými osobnostmi české a moravské židovské komunity, spisovateli a umělci i pamětníky, kterých se dotkly protižidovské perzekuce 20. století.

Loňský cyklus zahájila absolventka olomoucké judaistiky Jitka Götthansová přednáškou Všední den v terezínském ghettu 1941–1945, v níž srovnala všední den obyvatel ghetta krátce po jeho založení se situací, kdy bylo ghetto přelidněno, se dnem před skončením 2. světové války. Přednášející záměrně nezvolila klasický chronologický výkladu o terezínském ghettu a nahlédla na život v něm z pohledu jeho obyvatel. V listopadu na téma holocaustu navázal náš dlouholetý spolupracovník Luděk Štipl z občanského sdružení Respekt a Tolerance. V přednášce Deník Otty Wolfa 1942-1945 pohovořil o deníku chlapce, jenž podává svědectví o osudu židovské rodiny z Hané, která se v letech okupace útěkem do ilegality vyhnula deportaci do koncentračního tábora. Otta Wolf, nešťastně dopadený před koncem války, byl umučen 20. dubna 1945, aniž by prozradil jména svých ochránců či úkryt svých rodičů a sestry, kteří se tak dožili osvobození. Setkání se zúčastnil také editor tohoto dokumentu a germanista prof. Ludvík Václavek.

Během prosince nás poctil svou návštěvou Dr. Wolfgang Wieshaider z vídeňské univerzity (Institut für Rechtsphilosophie, Religions- und Kulturrecht). Tento odborník na konfesní právo seznámil zúčastněné s prameny a pojmy židovského práva. Dr. Wieshaider, který působí nejen na vídeňské, ale také na pražské univerzitě, promluvil perfektní češtinou o základních charakteristikách židovského práva, tzv. halachy, jež je souhrnem náboženského práva zahrnujícího biblická přikázání (613 přikázání) a pozdější talmudský a rabínský právní výklad, včetně zvyků a tradice. O týden později představila Lucie Laníková z Katedry historie FF UP téma Šlechta židovského původu na Moravě. Laníková velice poutavě pohovořila o této specifické skupině nobility v rámci habsburské monarchie v 19. a 20. století a zaměřila se především na oblast Moravy, kde žila početná skupina tzv. židovské aristokracie, např. šlechtické rody Gutmannů, Rothshildů a Bauerů.

Zimní semestr byl poté uzavřen dvěma autorskými čteními. V prvním četla Hana Frejková, herečka, spisovatelka a interpretka jidiš písní, ze své autobiografické knihy Divný kořeny. V ní vzpomíná mj. na svého otce Ludvíka Freunda-Frejku, který byl v padesátých letech popraven během procesu s Rudolfem Slánským. Na velice osobní výpověď Hany Frejkové navázal Martin Šmok z USC Shoah Foundation Institute, který prezentoval internetový archiv „oral history“ dokumentů, k jehož založení dal roku 1994 podnět Steven Spilberg po natočení oskarového filmu Schindler’s List. Tato databáze rozhovorů s pamětníky šoa může sloužit badatelům a pedagogům jako zdroj primárních informací o poválečné historii Židů v Československu. Jedinečným zážitkem pak bylo prosincové setkání s prozaičkou, básnířkou, dramatičkou a žurnalistkou Irenou Douskovou, které četla z knihy Goldstein píše dceři. Irena Dousková, autorka románu Hrdý Budžes, vydala tuto svou prozaickou prvotinu již roku 1997. V dopisech, které posílá stárnoucí filmový režisér z Izraele své dospělé dceři do Prahy, se postupně odkrývají jednak životní osudy emigranta, jednak rozporuplnost opožděně navázaného, nenaplněného vztahu s dospívající dcerou. Komorní příběh o otcovské lásce i sebelásce se odehrává na přelomu 80. a 90. let dvacátého století. Příběh odráží intimní rodinné osudy samotné autorky. 

Program na letní semestr 2011

Také v letošním roce připravuje CJS celou řadu zajímavých přednáškových akcí, na které bychom chtěli pozvat co možná největší okruh posluchačů. Přednášky se budou konat ve vybrané středy v 17 hod. v prostorách knihovny kabinetu judaistiky na Třídě Svobody 26 v prvním patře. Ve středu 9. března vystoupí Pavel Kuča z občanského sdružení Krnovská synagoga s přednáškou Upálení Žida Heresche v Krnově roku 1534 a židovský hřbitov ve slezském Zülzu. Z univerzity v Utrechtu (Medieval Studies) přijede 16. března mladá badatelka Eva Steinová, která pohovoří o pražském protižidovském pogromu roku 1389 a především o latinské parodické skladbě Passio Iudeorum Pragensium, již připravuje ke kritickému vydání. O proroku Jonášovi v rabínských textech promluví 23. března Karel Hrdlička z plzeňského Centra blízkovýchodních studií FF Západočeské univerzity. Se svým autorským čtením vystoupí 6. dubna vzácný host – paní Erika Bezdíčková z Židovské obce Brno. Ta představí svou autobiografickou knihu Moje dlouhé mlčení, ve které se ve vzpomínkách vrací k osudovým okamžikům svého života, nenapravitelně poznamenaného nacismem a komunismem.

O nejstarších dějinách židovské obce v Olomouci z hlediska archeologického pohovoří 13. dubna dr. Josef Bláha z Katedry dějin umění FF UP. Čtrnáct dní na to, 27. dubna, přijede z Ústavu Blízkého východu a Afriky, FF UK Praha, Dr. Pavel Sládek s přednáškou na téma David Gans a jeho kronika Cemach David, která nás zavede do zlatých časů renesančního židovského ghetta v Praze. Literární přednáška dr. Erika Gilka z Katedry bohemistiky olomoucké univerzity s názvem Karel Poláček - jen humorista? se bude konat 4. května. Cyklus přednášek pak v letním semestru uzavře návštěva vzácného hosta z Haify pana rabína Daniela Mayera, jehož předkové pocházejí z regionu Haná. Rabín Mayer ve středu 11. května představí svou knihu Konverze k judaismu v zrcadle židovské ústní tradice a historie a pohovoří celkově o problematice halachických pravidel pro konverze, o praxi gijurů v moderním Izraeli, ale také o náplni kurzů pro přípravu konvertitů.

Dovolujeme si vás proto pozvat na Cyklus judaistických přednášek pro veřejnost, věříme, že se s vámi v letním semestru na půdě Centra judaistických studií v Olomouci setkáme, a těšíme se na vaši hojnou účast.

Mgr. D. Soukup, foto archiv CJS



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew