Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
13.02.2012, 14:52, Stáří: 12 r.

Cyklus judaistických přednášek pro veřejnost 2011/2012

Autor: Daniel Soukup

Přednášky na nejrůznější témata z oblasti židovských a izraelských studií pořádané kabinetem judaistiky, které jsou určeny široké veřejnosti, se na Filozifické fakultě UP již staly pevnou součástí akademického života. Olomoucké Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových v uplynulých letech přivítalo řadu významných osobností vědeckého a kulturního světa z domácí i zahraniční židovské komunity nebo spjatých s oborem Jewish studies.

Nejinak tomu bylo i v uplynulém zimním semestru 2011, kdy Cyklus přednášek pro veřejnost v knihovně CJS zahájil David Hrbek čtením ze své knihy Dvacet zářících drahokamů, souboru dvou desítek kratších prozaických textů, inspirovaných autorovou rodinou. V následné přátelské debatě se David Hrbek dotkl i svých židovských kořenů. O Hrbkových praprarodičích Moritzi a Cecilii Aschkenesových, kteří do Olomouce dováželi plzeňské pivo, připravili studenti CJS také malou výstavu v prostorách knihovny. Během uplynulého semestru navštívil Olomouc Václav Fred Chvátal z Muzea Českého lesa v Tachově s poutavou přednáškou na téma Metodika výzkumu židovských hřbitovů. Ze Slovenska k nám zavítala Mária Mičaninová působící na Katedře filozofie a dějin filozofie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích, jejíž přednáška představila tři texty středověkého filozofa, básníka a moralisty Šlomo Ibn Gabirola, učence z arabského Španělska. Mičaninová analyzovala trojici skladeb: Fons vitae (Pramen života), Keter Malchut (Královská koruna) a Adon Olam (Pán světa). Ze zahraničních hostů poctil olomouckou judaistiku svoji návštěvou Michael L. Miller z Central European University (Budapešť), přední odborník zabývající se dějinami moravských Židů. Profesor Miller v Olomouci prezentoval svou novou studii Rabbis and Revolution. The Jews of Moravia in the Age of Emancipation.

Z domácích hostů zmiňme přednášku Pavla Maňáka o osudech židovské rodiny Groagových, která vlastnila sladovnu v Týnečku a utvářela nejen hospodářskou, ale také uměleckou a kulturní tvář předválečné Olomouce. Z rodiny pocházel např. Jacques Groag, mezinárodně uznávaný architekt a interiérový návrhář. Jeho bratr Emanuel (Emo), který později převzal po otci rodinnou sladovnu, byl zručným kreslířem a karikaturistou. Emanuelova choť Gertruda (Truda), rozená Fleischmannová, byla autorkou obsáhlé, německý psané poezie. Na regionální dějiny navázal ve své prosincové přednášce o olomouckých sladovnických rodinách židovského původu Michael Viktořík z katedry historie FF UP.

Program na letní semestr 2012

Letní semestr zahájí 15. února 2012 v 16:00 ve společenském sále ŽO (Komenského 7)  přednáška Zuzany Peterové, psycholožky a psychoterapeutky z židovské Linky důvěry na téma Přenos traumatu šoa na další generace, kterou pořádá Židovská obec v Olomouci. Přednáška je doprovodnou akcí k výstavě Keeping the Memory Alive - Children in the Holocaust (Zachování živé paměti - Děti za holocaustu), která se pod záštitou děkana Jiřího Lacha koná v prostorách děkanátu FF UP (Křížkovského 10). Výstava, kterou ve spolupráci s Židovskou obcí Olomouc a CJS pořádá Evropský institut odkazu šoa v České republice, vzešla z mezinárodní soutěže o nejlepší plakát k Mezinárodnímu dni obětí holokaustu a prezentuje 16 vítězných plakátů.

22. února v knihovně CJS na Třídě Svobody 26 vystoupí rebecin Hana Mayerová (Haifa, Izrael) s přednáškou na téma Pohled na ženy v judaismu a v současném Izraeli - půjde o rozbor veršů Chvála ženy statečné z knihy Přísloví, recitovaných každý šabat v židovských rodinách. Na přednášku o týden později (29. února) tematicky naváže Tomáš Hrbek z ŽO Olomouc, který pohovoří o životních osudech Alice Flachové, sólistky olomouckého baletu. Literárně-historický exkurz Židé a antisemitismus v české próze přelomu 19. a 20. století zazní 14. března z úst Jiřího Holého z FF UK v Praze. Z Hebrew University (Jerusalem) na olomouckou judaistiku zavítá Abraham David, přední znalec hebrejských rukopisů Jewish National Library, s přednáškou An Unknown Jewish, Anti-Christian Work from Fifteenth Century Moravia. Další medievistické téma si připravila badatelka věnující se Židům ve středověkém Polsku Hanna Zaremska z Instytutu Historii Polskiej Akademii Nauk. 18. dubna bude analyzovat židovský polemický text tzv. Toledot Ješu evangelický teolog Mikuláš Vymětal. Cyklus přednášek na jaře uzavře Václav Fred Chvátal, který naváže na svou přednášku ze zimního semestru a bude hovořit o židovských sepulkrálních památkách.

Všechny uvedené přednášky, které se realizují v rámci projektu ESF - Inovace studijního oboru judaistika zvyšující možnosti mezioborových studií (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/15.0300), se budou konat ve středy v 17:00 v knihovně CJS na Třídě Svobody 26. Všichni jste srdečně zváni. 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew