Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
02.10.2012, 12:29, Stáří: 12 r.

Cyklus přednášek pro veřejnost v Centru judaistických studií FF UP v Olomouci

Autor: Daniel Soukup

Také v novém akademickém roce připravil olomoucký kabinet judaistiky již tradiční Cyklus judaistických přednášek pro veřejnost. Přinášíme zde přehled akcí, na něž jste srdečně zváni a které se pravidelně konají v knihovně CJS na Třídě Svobody 26, a to skoro každou středu od 17:00.

Zimní semestr zahájila 3. října přednáška Michala Fránka z ÚČL AV ČR „Účast Židů ve sporech o RKZ a její vliv na česko-židovské vztahy“, který nás seznámil s přítomností židovských intelektuálů v debatě o pravost Rukopisu královédvorského a zelenohorského a jejím vlivem na vztah české veřejnosti k nim. Klíčovým mezníkem této diskuze byl konec 50. let 19. století, kdy vydavatel Tagesbote aus Böhmen David Kuh ve svém listu uveřejnil sérii článků proti Rukopisu královédvorskému. Následná žaloba Václava Hanky a soudní proces vzbudil velkou pozornost české vlastenecké společnosti a také vlnu protižidovských nálad, jež byly ještě podpořeny zpochybněním pravosti RK Maxem Büdingrem, německým historikem židovského původu. Protižidovské naladění se pak udržovalo v řadách obránců pravosti ještě řadu desetiletí. Akce se výjimečně konala v přednáškovém sále Botanické zahrady, kde studenti judaistiky spolu se svými vyučujícími postavili při příležitosti židovského Svátku stánků - Sukot svou vlastní suku, kterou si mohli přítomní hosté prohlédnout.

O týden později 10. října zavítá do Olomouce Lucie Ondřichová a Pavel Kuča, aby představili osobnost Fredyho Hirsche, židovského pedagoga, sportovce, sionisty a také gaye, který byl vůdčí osobností výchovy a vzdělávání dětí v nelidských podmínkách koncentračních táborů Terezín a Auschwitz-Birkenau, kde byl roku 1944 zavražděn. Přednášku doplní dokumentární film Olgy Sommerové a debata s pamětníkem a historikem, dr. Tomanem Brodem. Se svou novou básnickou sbírkou Povyjan nás formou autorského čtení 24. října 2012 seznámí naše absolventka Magdaléna Stárková. Poslední říjnovou středu (31. 10.) olomouckou judaistiku navštíví historička Blanka Soukupová, jež pohovoří na téma „Českožidovské hnutí v proměnách času (1876 až 1939)“. Na její přednášku 21. listopadu tematicky naváže Martin Wein věnující se otázce „Masaryk, sionismus a Izrael: Historické vazby a dnešní kolektivní paměť“. V rámci cyklu vystoupí rovněž brněnská badatelka Hedvika Sedláčková, která pravděpodobně 7. listopadu pohovoří o zaniklé synagoze středověké židovské obce v Olomouci, a v medievistickém duchu bude pokračovat také náš domácí lektor Tamás Visi, jenž se bude již 14. listopadu věnovat hebrejským překladům Akvinského Teologické sumy. Pozvánky na naše akce naleznete také na našich webových stránkách: http://judaistika.cz/.

Těšíme se na vaši hojnou účast!



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew