Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
09.03.2011, 09:05, Stáří: 13 r.

Festival Dny frankofonie přinese kulturu, zábavu i dobroty ve francouzském stylu

Autor: Lenka Skácelíková

Francouzské filmy, divadelní představení, koncerty, výstavy nebo dvojjazyčné vysílání v Českém rozhlase Olomouc nabídne studentům i široké veřejnosti festival Dny frankofonie, který se uskuteční v týdnu od 21. do 27. března.

Kulturní akce se odehrají na různých místech: v Galerii Zbrojnice, ve Francouzském centru Univerzity Palackého, v Divadle Konvikt, v kině Metropol nebo v Jazz Tibet Clubu. Festival organizuje Francouzské centrum UP v Olomouci ve spolupráci s Francouzskou ambasádou v Praze. „Cílem festivalu je oslava francouzského jazyka, kultury a frankofonie. Akce jsou otevřené co největšímu publiku, nejen frankofonnímu. Festival zahájí v pondělí 21. března výstava malíře Yvona Mutrela,“ uvedla jedna z organizátorek Clara Woelflinger.

Festival otevře výstava francouzského malíře v Galerii Zbrojnice

Festival oficiálně zahájí výstava s názvem Bílé styly v pondělí 21. března v 18.30 hodin v Galerii Zbrojnice. Na místě bude přítomen i její autor, malíř Yvon Mutrel. Expozice se skládá z dvaceti děl vytvořených pomocí gaufrovací techniky na papíře a z osmi podpůrných rytin. Je výsledkem umělcovy inspirace cisterciánskou symbolikou, která je silně spjata s asketismem a meditací. Malíř pracuje originálním způsobem s prostorem, světlem a "ústupem" barev. Mutrel zapojuje mladé umělce do aktivit Domu současného umění Eugène Beaudouin ve městě Antony, kde se podílí na montáži až šesti výstav za sezonu.

Vstupné na výstavu v Galerii Zbrojnice je zdarma. Bílé styly budou k vidění do 1. dubna.

Každodenní portréty Paříže na plátně ve Francouzském centru

Projekce dokumentárních cyklů nazvaná Portréty Paříže se uskuteční denně v rámci festivalového týdne, tj. od pondělí 21. do pátku 27. března 2011, od 14.00 do 18.00 hodin ve videosále Francouzského centra v Křížkovského ulici. Pět krátkometrážních dokumentů představí neobvyklý pohled na pařížský život. Dokumenty jsou ve francouzštině s anglickými titulky.

Na střechách Paříže od Oliviera Lassua
Film zobrazuje Pařížany, kominíky, pokrývače, umělce či „střechofily“, kteří se kvůli své práci, či jen tak ze zájmu procházejí po střechách francouzského hlavního města. Jejich nadšená svědectví kreslí portrét města tak, jak ho ještě neznáme. Dokument zavede diváky na toulky městem i lidskou povahou, kde budou moci objevovat mýtický, neprobádaný rozměr francouzského hlavního města mezi zinkem a azurem.

Bezesná noc v Paříži od Jérôma Cazy a Arnauda Ngatchy
První pařížská „bezesná noc“ organizovaná pařížskou radnicí 5. října 2002 nabízela představení, prohlídky a performance na různých místech hlavního města. Vedoucí linií filmu jsou noční putování několika zvědavců a postupem noci také reakce organizátorů akce.

5–7 ulice Corbeau od Thomase Pendzela
Dokument popisuje osud paneláku, z něhož se stala nejhorší díra v Paříži. Disponoval 168 garsonkami, které obývali ti, co se do Paříže přistěhovali mezi posledními: Belgičani, Italové, východoevropští Židé, Španělé, Portugalci, repatrianti, Magrebané, Senegalci, Malijci. V roce 1998 se z domu stal největší brloh v Paříži. Město dům koupilo a nechalo zdemolovat poté, co se jeho 350 obyvatel utábořilo na čtyři měsíce na ulici. Dokument poskytuje mnoho podnětů k zamyšlení nad městem, bydlením a vyhnanstvím.

Au fin moka od Borise Josepha
Au fin moka je zastaralý bar na úpatí Montmartru v osmnáctém okrsku. Vlastní ho zdatná osmdesátnice Georgette, hlavní zákaznicí je pětasedmdesátiletá Fernande. Gergette opěvuje svou Paříž, čeká na svého zákazníka, svou sousedku, místní život... čas utíká... Staré dámy pohlížejí na svět skrze své životní zkušenosti, své vzpomínky z mládí, a to vždy kritickým pohledem plným humoru.

Až do posledního komedianta od Laurenta Canchese
Film vykresluje portrét pouličních umělců, kteří pracují na náměstí Beaubourg. Zároveň pomocí svědectví architekta centra Beaubourg Renza Piana rozebírá originalitu a roli „prázdného náměstí“ v životě této čtvrti.

Vstup na všechny dokumenty je zdarma.


Filmový večer v Metropolu s palačinkou a vaflí

Dvě promítání v rámci jednoho večera se uskuteční v úterý 22. března v olomouckém kině Metropol. Francouzské filmové setkání otevře první promítání v 17.30 hodin, druhé bude následovat ve 20.00 hodin. Filmy půjdou v originální francouzské verzi s českými titulky. Filmový večírek zpestří prodej palačinek a vaflí.


L'Autre Monde
/ Druhý svět v 17.30 hodin
Francie, Belgie, 2010 – 105 min., francouzsky s českými titulky. Režie: Gilles Marchand. scénář: Gilles Marchand, Dominik Moll.
Je léto na jihu Francie. Gaspard je šťastný dospívající mladík, který dělí svůj čas mezi své kamarády a svoji přítelkyni Marion. Ale Gaspard potká Sam a jeho život se obrátí naruby. Sam je totiž fascinující mladá žena, která hledá ve virtuální hře „Black Hole“ partnera, který s ní bude chtít umřít.

Copie Conforme / Věrná kopie ve 20.00 hodin
Itálie, Írán, Francie, 2009 – 106 min., francouzsky, anglicky, italsky s českými titulky. Scénář a režie: Abbás Kiarostamí.
Náhoda svede v italském Toskánsku dohromady muže a ženu. Muž je britský spisovatel a přijel  hovořit o své knize, žena je Francouzka a má tady malou výtvarnou síň. Během výletu za památkami je lidé celkem logicky považují za manžele. A kdyby jimi skutečně byli? Juliet Binochet v roli oceněné na festivalu v Cannes.

Vstupné: 85 Kč / jedno promítání
              100 Kč / jedno promítání + palačinka nebo vafle

Francouzsko-české scénky skupiny des Tréteaux ze Slovanského gymnázia

Představení připravilo česko-francouzské divadelní seskupení Les Tréteaux, které tvoří gymnazisti Česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia v Olomouci, na čtvrtek 24. března. První vystoupení začne ve 14.00 hodin, druhé pak v 18.00 hodin v Divadle Konvikt.

Herci začínají sérií originálních scének a monologů ve francouzštině a češtině, hlavními tématy jsou emoce a divadelní zkoušky. Pokračují divadelní hrou Antigona od současného francouzského dramatika Jeana Anouilha.

Sofoklova Antigona byla již mnohokrát přepsána. Antigona je tragická postava, která chce stůj co stůj pochovat svého bratra Polynika navzdory zákonům a pravidlům stanovených jejím strýcem Kreonem, králem Théb. Síla odporu, která vyzařuje z Antigony, je fascinující. Jean Anouilh přepsal tento mýtus během druhé světové války jako svůj ohlas na hnutí Rezistence, jehož celou sílu vložil do postavy Antigony. Nedávné události v arabském světě nám aktuálnost hry opět připomínají.

Vstup na představení je zdarma.

Večírek s francouzskými pochoutkami, hudbou a zábavou

Týdenní festival zaměřený na francouzskou kulturu zpestří také Francouzský národní večírek. Je naplánovaný na středu 23. března. Začne ve 22.00 hodin v olomouckém klubu Belmondo v Mlýnské ulici. Na večírku se představí studenti z Francie, kteří přijeli studovat na Univerzitu Palackého díky výmněnnému pobytu. Návštěvníkům večírku přiblíží Francii vlastoručně připravenými pokrmy, prezentací své země, výzdobou a dávkou francouzské hudby. Chybět nebudou ani soutěže s lákavými cenami. Na organizaci akce se podílí ESN UP Olomouc, studentská organizace pečující o zahraniční studenty.

Vstupné je třicet korun.

Kontakt:
Clara Woelflinger / Solenne Heraut / Beáta Beníčková
Centre Français d'Olomouc
Křížkovského 14  -  771 80 Olomouc
585 633 360 / 604 856 719
clara.woelflinger@upol.cz  / cfolomouc@yahoo.fr

Zprávu zpracovala Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew