Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
06.01.2012, 10:29, Stáří: 13 r.

Filozofie přírodních věd pro studenty všech fakult

Autor: Boris Cvek

Na Přírodovědecké fakultě UP se již třetím rokem otvírá v letním semestru 2012 předmět Filozofie přírodních věd, určený studentům všech fakult (ukončení formou eseje, 3 kredity) a také široké veřejnosti. Jedná se o cyklus přednášek, probíhající každé úterý od 17:00 v aule děkanátu PřF (nová budova na třídě 17. listopadu). Předloni si Filozofii přírodních věd zapsalo 125 a loni 180 studentů téměř všech fakult univerzity.

Obsahem přednášek je historie přírodních věd, dějiny filozofického myšlení nad povahou přírodních věd, napětí mezi vzdělaností přírodovědnou a humanitní, vývoj přírodních věd ve 20. století s jeho filozofickými důsledky, sociální aspekty expanze přírodních věd, etika vědecké práce a nakonec i vztah mezi přírodními vědami a náboženstvím či uměním. Přednášky vycházejí převážně z dosud nepřeložené (rok vydání po roce 2000) anglosaské literatury z prestižních univerzit (Oxford, MIT, Princeton, University of Chicago), která je jako zdroj vždy uvedena. Jejich tříhodinový (3 x 45 minut) formát umožňuje širokou diskuzi s posluchači. Sylabus a některé powerpointové prezentace přednášek lze najít zde: http://genetika.upol.cz/index.php?page=predmet&zkratka=15.

Zájemci o „filozofickou kostru“ přednášek se s ní mohou seznámit v textu Relativismus ve světle nejnovější filozofie přírodních věd, který byl loni publikován ve Filozofickém časopise, nebo v sérii tří článků Filozofie přírodních věd na začátku 21. století I-III, která právě vychází v časopise Vesmír. Autorem těchto textů i garantem předmětu je Dr. Boris Cvek (dotazy směřujte na e-mailovou adresu cvekb@seznam.cz). Dalšími přednášejícími jsou Mgr. Evžen Stehura (absolvent studia filozofie a historie na FF), Dr. Martin Škabraha (Ph.D. z filozofie na FF) a prof. RNDr. Zdeněk Dvořák, Ph.D., vedoucí Katedry buněčné biologie a genetiky, která předmět garantuje.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew