Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
13.03.2012, 09:26, Stáří: 12 r.

Japonské jaro 2012

Autor: Pavla Slaná, -da-

6.–29. března 2012. Pro všechny příznivce exotiky, dobrého jídla, nevšední hudby a vůbec neobyčejné zábavy je tady již osmý ročník Japonského jara pořádaný Japonským klubem Olomouc při Katedře asijských studií Univerzity Palackého.

Zábavu a zajímavosti z Japonska jsme tentokrát rozložili rovnoměrně do celého měsíce. Historikové a váleční nadšenci se mohou dozvědět mnoho potřebného na přednášce o kamikaze neboli japonských sebevražedných náletech. Důležitou zastávkou na cestě po Japonsku by mělo být vystoupení slavného japonského loutkáře Nori Sawy. Nechte se okouzlit jeho tradičním loutkářským uměním a klasickým příběhem o Bambusové princezně. Závěr týdne bude patřit zejména hravým lidem. Vydáme se do světa (ne)tradičních japonských her a to nejen slovy, ale i skutky. Přijďte si zahrát!

Zájemcům o studiu v Japonsku by rozhodně neměla uniknout přednáška Watanabe sensei, učitele působícího na Univerzitě Palackého, situovaná na začátku druhého týdne. Přednáška je vhodná i pro zlobivé studenty, kterým se nechce do učení. Možná pak ocení, že studují v Česku. Pokud jste měli dosud problémy s přípravou suši a nedaří se vám najít tu správnou cestu, nenechte si ujít ochutnávku japonského jídla, kde vám budou všechny otázky ohledně přípravy zodpovězeny. Po dobrém jídle určitě přijde vhod notná dávka zábavy. Přijďte se zasmát na představení studentského divadla, bude se vyprávět slavný příběh Romea a Julie zasazený do japonského prostředí. Závěr týdne bude patřit vzpomínce na Fukušimu a tragické přírodní katastrofě, která postihla životy mnoha Japonců a ovlivňuje je dodnes. Podpořte Japonsko poslechem koncertu Českobratrské církve evangelické v Olomouci.

Následující týden bude patřit zejména tradičním japonským uměním. Naučte se ovládat štětec a užívat tuš tak, jak to kdysi dělávali staří japonští mistři na hodině kaligrafie. Až z Austrálie k nám zavítá vážený profesor Gregory Hurworth a povypráví nám o klasické japonské hudbě.

U hudby ještě chvíli zůstaneme. Začátkem týdne budete mít možnost poslechnout si hudební cyklus inspirovaný pobytem v Japonsku doplněný o vystoupení japonského studenta Noritara Deie. Že to na cestách po Japonsku nebylo vždy jednoduché, vám může povyprávět teprve patnáctiletý cestovatel Tomáš, který se společně se svými kamarády odhodlal prozkoumat Japonsko křížem krážem na vlastní pěst. Závěr týdne i celého Japonského jara bude patřit nadšencům populární hudby a módy v Japonsku. Objevte styl lolita a způsob, jak zapadá do současného japonského hudebního průmyslu.   

Pavla Slaná

Tisková mluvčí Japonského klubu Olomouc



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew