Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
25.02.2010, 13:29, Stáří: 14 r.

Kabinet judaistiky FF UP v nových prostorách

Autor: Milada Hronová

Za bohaté účasti hostí byly 16. 2. otevřeny nové prostory Kabinetu judaistiky FF UP. V rámci nového rozložení univerzitních budov se judaisté UP přestěhovali do prostor bývalé pracovny děkana Přírodovědecké fakulty a dalších tří přilehlých místností na tř. Svobody. Slavnostní události se účastnil také první zástupce velvyslance Státu Izrael v České republice Shahar Shalev (na snímku).

„Kabinet judaistiky do jisté míry již stabilizoval svou infrastrukturu. Nyní má i vlastní pěkné prostory s nepodcenitelným geniem loci: okna knihovny kabinetu vedou na náměstí, na němž do roku 1939 stávala olomoucká synagoga. Do vínku získal Kabinet judaistiky dobré jméno prof. Kurta Schuberta, zakladatele vídeňské judaistiky a jednoho z největších a nejznámějších judaistů druhé poloviny 20. století a díky mnoha darům donátorů má dnes unikátní knihovnu, jež čítá zhruba tři tisíce svazků. V budoucnosti by měly sloužit nejen studentům a učitelům oboru Judaistika, ale také široké veřejnosti,“ řekla v průběhu slavnostního otevření nových prostor prof. Ingeborg Fialová, vedoucí Katedry germanistiky FF UP.

Idea založit v Olomouci judaistická studia pochází z devadesátých let minulého století. Bezprostředně po roce 1989 se pro jejich založení vyslovil první porevoluční rektor prof. Josef Jařab. Kabinet judaistiky byl založen však až v roce 2004, z iniciativy tehdejšího děkana FF UP prof. Ivo Bartečka. „Za ideové podpory – zejména kolegů z Cyrilometodějské teologické fakulty – představoval ve svých počátcích Kabinet judaistiky skupinu složenou z mé osoby a šesti doktorandů různých oborů naší fakulty. Dnes je institucí, za niž se UP rozhodně nemusí stydět,“ uvedla dále prof. Fialová. Dodala, že během pěti let jeho existence byly v rámci Kabinetu judaistiky akreditovány dvě varianty nadstavbového magisterského studijního oboru Judaistika – dějiny a kultura Židů. „Samo o sobě to nebyl vůbec lehký úkol, neboť zmiňovaný obor je modelově interdisciplinární. To znamená, že nad akreditačním spisem se zamýšlely tři podkomise Akreditační komise MŠMT ČR. Zároveň je daný obor organizován modulárním způsobem, což se nesetkávalo ani s podporou vlastní fakulty, ani s přílišným porozuměním ze strany Akreditační komise - ačkoli pojem „modul“ už deset let funguje jako standardní součást boloňského procesu,“ doplnila prof. Fialová. Podle jejích slov bylo od doby úspěšné akreditace přijato k judaistickým studiím dvacet studentů. V současné době má olomoucká judaistika tři absolventy, kteří pokračují v doktorském studiu. Kabinet judaistiky vzdělává ve svých kurzech také mnoho studentů jiných oborů Filozofické fakulty i dalších fakult UP. Mezi nimi je také mnoho zahraničních studentů z různých výměnných programů Evropské unie, kteří využívají skutečnosti, že většina kurzů judaistiky probíhá v anglickém či někdy v německém jazyce. Oblíbené a hojně navštěvované byly zejména pravidelné přednáškové cykly Základů judaistiky. Studenti oboru Judaistika – dějiny a kultura Židů získávají bez jakýchkoli problémů zahraniční pobytová i výzkumná stipendia.

Generálním výzkumným tématem Kabinetu judaistiky jsou Dějiny a kulturní dějiny moravských Židů (tímto výzkumným zadáním je Kabinet judaistiky propojen s výzkumným týmem Katedry germanistiky, s „Arbeitsstelle fuer deutschmaehrische Literatur“). „O vědeckých aktivitách olomoucké judaistiky se ví v České republice, v Evropě i ve světě. Jeho členové publikují zcela samozřejmě v renomovaných zahraničních nakladatelstvích a časopisech, bývají zváni k účasti na prestižních konferencích do zahraničí a k účasti v mezinárodních výzkumných týmech. Ve Vydavatelství UP vydává Kabinet judaistiky vlastní knižní řadu Judaica olomucensia. Nehledě na nedostatek financí už vyšly dva svazky, třetí je v tisku, čtvrtý připraven čeká na vydání,“ dodala prof. Fialová.

Kabinet judaistiky FF UP – jako životaschopná instituce s mladým, již evropsky etablovaným image a pracovitým týmem – je zapojen také do regionálních událostí. Byl u zrodu a je spolupořadatelem Olomouckých dnů židovské kultury, spolupracuje s olomouckou Židovskou obcí, s hnutím Respekt a tolerance, se Společností pro dějiny Židů, se Společností křesťanů a Židů, s olomouckými středními školami atd. V roce 2008 uspořádal v Olomouci mezinárodní konferenci o haskale, v roce 2009 spolupořádal konferenci v Třebíči, spolupořádal také letní školu judaistikých studií v Německu a na léta 2010 a 2011 chystá další dvě konference. Je zapojen do čtyř velkých výzkumných grantů. „Připočteme-li k prostředkům z těchto grantů ještě i mnohé knižní dary, můžeme konstatovat, že Kabinet judaistiky ,vydělal´ za pět let své existence dvanáct milionů korun. I přes všechna tato pozitiva však musím dodat, že nemá šanci přežít na Filozofické fakultě, která rozděluje svůj rozpočet jednotlivým katedrám a pracovištím jen podle počtu studentohodin či studentokreditů. Kabinet judaistiky nemá šanci obstát svou „studentsko-kreditovou“ mohutností, nemůže být srovnáván s módními, masovými, bakalářskými obory. Je to obor, který nemá akreditován bakalářský stupeň - a bude-li na mně, ani mít nebude, spíše budeme usilovat o akreditaci doktorských studií. Je to obor exkluzivní a těžký. Už jen jazyková náročnost činí obor přístupný jen elitním studentům – kurzy jsou vedené v cizích jazycích, studenti mají povinnost naučit se během dvou let základy dalších tří cizích jazyků. Tento obor neslibuje rychlé, nenáročné studium a okamžité uplatnění na trhu práce. Na způsobu, jakým bude nové vedení FF nakládat s Kabinetem judaistiky, budu měřit pravdivost volebních slibů nového děkanského týmu a domýšlet se budoucího směřování Filozofické fakulty,“ dodala závěrem prof. Fialová.

foto M. Otava



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew