Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
21.05.2010, 09:59, Stáří: 14 r.

Katedra germanistiky převezme prestižní ocenění

Autor: Tomáš Chalupa

Motivační cenu pro německý jazyk (Der Initiativpreis Deutsche Sprache)  letos získá Centrum pro výzkum moravské německé literatury při Katedře germanistiky Filozofické fakulty UP. Cenu olomouckému výzkumnému centru udělí Nadace Eberharda Schoecka v Baden-Badenu a Společnost pro německý jazyk Kulturpreis Deutsche Sprache. Slavnostní předání cen proběhne 23. 10. 2010 v Kasselu, rodišti známe dvojice bratří Grimmů.

Posláním Centra pro výzkum moravské německé literatury (Arbeitsstelle für deutschmährische Literatur) je sběr, dokumentace a zpracovávání německého písemnictví z Moravy. Centrum disponuje velkým množstvím pramenného materiálu a prezentuje díla slavných i opomenutých autorů německého jazyka spjatých s Moravou, jako byli například Robert Musil, Ernst Sommer, Max Zweig a stovky dalších.

Motivační cena je dotována finanční odměnou ve výši 5000 euro. V minulosti tuto cenu získala například spisovatelka Marica Bodrozic, německá knihovna v Helsinkách nebo Kasselská instituce „Napřed člověk“. „Katedra germanistiky si velice váží ocenění Společnosti pro německý jazyk, které je jednak dokladem toho, že se o naší práci ví v zahraničí, a ovšem také toho, že ji neděláme zbytečně,“ říká vedoucí Katedry germanistiky prof. Ingeborg Fialová. „Zabývat se zapomenutými moravskými autory německého jazyka je sice zábavné, ale i nevděčné, mnohdy je těžké získat pro ně širší publikum. Podobně nevděčné je dnes – v době vlády globalizované angličtiny – trvat na tom, že němčina je podstatným kulturním jazykem ve střední Evropě, že je také jazykem české národní kultury a že její znalost je důležitá pro českou intelektuální elitu,“ dodává Fialová.  

 „Kulturpreis Deutsche Sprache“ je udělovaná od roku 2001 v návaznosti na tradici německého osvícenství a dílo bratří Grimmů s cílem podporovat tvůrčí rozvoj německého jazyka. Cenu uděluje Nadace Eberharda Schoecka v Baden-Badenu a Společnost pro německý jazyk Kulturpreis Deutsche Sprache. Kromě Motivační ceny pro německý jazyk zahrnuje také Cenu Jakoba Grimma, kterou letos získá písničkář Udo Lindenberg, a nedotovanou Institucionální cenu udělenou v letošním roce Fakultě pro právní a státnické vědy Univerzity Ernsta Moritze Arndta v Greifswaldu.

Další informace na:

www.kulturpreis-deutsche-sprache.de

http://www.kulturpreis-deutsche-sprache.de/index.php?id=141

 

Zprávu zpracoval Tomáš Chalupa,  oddělení komunikace UP

Kontakt:         

PhDr. Rostislav Hladký

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

mobil: 602 543 530

e-mail: kancler@upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew