Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
20.04.2009, 13:02, Stáří: 15 r.

Kulturální studia - přihlášky do 20. 5.

Katedra žurnalistiky FF UP získala akreditaci Kulturálních studií, nového studijního oboru se zaměřením na studium kultury, který bude v této podobě UP realizovat jako první z univerzit ze zemí Visegrádské čtyřky.

Kulturální studia jako obor vznikla na univerzitě v britském Birminghamu a dnes se v západních zemích běžně vyučují na řadě světových univerzit, především ve Velké Británii a USA, ale i Německu a Rakousku. Zaměřují se především na studium popkultury a problémů spjatých s multikulturalismem.
„Hlavním předmětem zkoumání kulturálních studií je vztah mezi kulturou, mocí a identitou člověka. Zajímají se o to, jak nás kultura ovlivňuje, jak určuje to, co jsme a proti čemu se vymezujeme,“ vysvětluje základní charakteristiky oboru Mgr. Martin Foret, koordinátor studijního programu z KŽ, a dodává: „Při takovém pohledu na kulturu pak samozřejmě nelze uplatňovat nějaká hodnotící kritéria – masová mediální kultura, např. televizní seriály, nás samozřejmě ovlivňují víc než tzv. kultura vysoká. Kulturální studia se zajímají o kulturu bez předsudků, tedy i kulturu populární, spotřební, a soustřeďují se na to, co nám říká o naší době a nás samých, jak ovlivňuje to, čím jsme. Kultura proto není automaticky chápána jako synonymum k umění.“

Přihlášky k jednooborovému nebo dvouoborovému navazujícímu magisterskému studiu v prezenční formě mohou zájemci podávat do 20. května 2009. Podrobnější informace o oboru najdete na webových stránkách www.kulturalni-studia.cz, prezentaci vybraných témat pak na: http://kulturalnistudia.wordpress.com/o-oboru/prezentace/

Obor je určen především absolventům bakalářských humanitních, sociálněvědných, filologických a uměnovědných oborů, kteří ve svém předchozím studiu směřovali k řešení otázek a problémů spjatých s kulturou a kulturními technikami, ale i dalším zájemcům (viz uvedené webové stránky). Je kombinovatelný se všemi dvouoborovými studijním programy na UP, pokud to tyto nevylučují.

Nový studijní program je zatím poslední z velkých aktivit Katedry žurnalistiky FF UP. Ta vznikla jako samostatné pracoviště v roce 1992 a zajišťuje bakalářské vzdělání v oboru Žurnalistika v prezenční (denní) i kombinované (dálkové) formě. Od roku 2005 realizuje teoreticko-analytický magisterský studijní program oboru Mediální studia, ke kterému letos přibyla právě spřízněná Kulturální studia.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew