Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
17.04.2009, 07:36, Stáří: 15 r.

Labyrinty herectví 2009

Občanské sdružení Labyrinth ve spolupráci s Katedrou divadelních, filmových a mediálních studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého připravilo na dny  3. – 8. května 2009 třetí ročník Mezinárodního divadelního festivalu Labyrinty herectví. Festival se bude konat v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci pod záštitou primátora statutárního města Olomouce Martina Novotného, ITI – Mezinárodního divadelního institutu a Václava Havla.

Mezinárodní divadelní festival Labyrinty herectví je první festival v Evropě, jehož hlavním cílem je analýza divadelního jazyka evropských hereckých škol, a to jednak z hlediska praxe – formou představení a praktických dílen, jednak z hlediska teorie – formou rozborových seminářů. V průběhu šesti dnů se představí pět hereckých škol. Každá škola předvede jedno představení, na které bude následující den navazovat dílna a seminář.      

Praktickou dílnu (workshop) povede pedagog-režisér inscenace, který představí základní postupy práce s hercem. Každá dílna bude mít své téma, které se bude lišit v závislosti na divadelní tradici jednotlivých škol. Rozborový seminář povedou členové Katedry divadelních, filmových a mediálních studií a hosté z řad odborníků a jeho cílem bude konfrontace divadelní teorie a praxe. Seminář bude navazovat na zhlédnuté představení a praktickou dílnu.

Na letošní, již třetí ročník festivalu byly opět záměrně vybrány školy ze všech částí Evropy, vzhledem k odlišným způsobům výuky herectví v závislosti na divadelní tradici a geografické poloze. Na porovnávání tradic ve výuce herectví se letos budou podílet školy z Makedonie, Rakouska, Švýcarska, Bosny a Hercegoviny a ze Slovenska. Stejně jako ročníky předešlé, bude i letos festival realizován v divadelních prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci.

Herecké školy, které přijaly pozvání na Mezinárodní divadelní festival Labyrinty herectví:

Faculty of Dramatic Arts (Skopje, Makedonie)
Universität für Musik und Darstellende Kunst (Graz, Rakousko)
Hochschule der Künste (Bern, Švýcarsko)
Academy of Performing Arts (Sarajevo, Bosna a Hercegovina)
Vysoká škola múzických umení (Bratislava, Slovensko)

Doprovodný program

V letošním roce bude festivalový program poprvé rozšířen také o off program s názvem Podoby divadla. V rámci off programu se představí:

The High Hat Theatre (UK) – Přístroj doktora Darklinga
Už od roku 1999 nabízí yorskhirské divadlo High Hat Theatre celému světu při svých představeních pestrou podívanou. Zaměřuje se na vlastní originální pojetí pohybového divadla, které podněcuje představivost diváků. Jeho styl je založen na zkušenostech se širokou škálou pohybových forem, od pantomimy přes indiánské tance a capoeiru až po akrobacii.

Část off programu se bude věnovat dramaterapii. Dramaterapie je metoda pomáhající použitím dramatických (divadelních) postupů upravit psychické poruchy, sociální vztahy, důsledky tělesného nebo mentálního postižení. Slouží také k podpoře duševní i fyzické integrace, rozvoji slovní i mimoslovní komunikace a podněcuje osobnostní růst.

Představení dramaterapie určené pro onkologické pacienty
Divadlo, které uvede představení dramaterapie pro onkologické pacienty se jmenuje Na poslední chvíli. Provizorní název představení (tvůrci ho oficiálně nikdy nepojmenovali) je Výstup na horu. Studenti dramaterapie v rolích herců se zde zaměřují na životní cíle a mnohdy těžkou cestu k nim. Následně pak své zkušenosti z tohoto tvůrčího procesu aplikují při práci s klientelou speciální pedagogiky.

Představení dramaterapie handicapovaných klientů střediska Klíč
Dramatický kroužek, dnes již nazývaný Divadlo MY, sídlí v Centru sociálních služeb Klíč Olomouc. Seskupení funguje již osm let, přičemž počet členů se v posledních letech ustálil na dvanácti klientech. Studenti, kteří v současné době vedou kroužek, se věnují teatroterapii, ale i prohlubování estetického dojmu divadelních představení. Používají techniky volných improvizací, vstupování klientů-herců do rolí, práci s představami, fiktivní rozhovory, imaginace, práci s osobními příběhy klientů-herců, ze kterých vzniká např. nejnovější hra Realita snů.

Workshop dramaterapie
Workshop povede Mgr. Martin Dominik Polínek, Ph.D., který se dramaterapií zabývá již sedm let. Působí jako odborný asistent Ústavu speciálněpedagogických studií Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, je dramaterapeutem, teatroterapeutem, hercem, režisérem, dramatikem zabývajícím se Gestalt psychoterapií.
Workshop se zaměří mimo jiné na sociální role, komunikační mechanismy a přiblíží základní dramaterapeutické principy a Gestalt psychoterapeutický přístup.           

Workshop teatroterapie
Širokou škálu možných uplatnění tanečně-pohybové terapie uvede workshop Pavla Biče, zaměřený právě na toto téma. Terapie je založena na analýze pohybů klientů a odstraňování nežádoucích tělesných znaků, které se pak přenášejí do psychiky. Mezi základní cíle tanečně-pohybové terapie patří identifikace částí těla, které se nepoužívají či užívají nesprávně, utvoření interaktivního vztahu mezi myšlením a tělem.

V rámci off programu bude také promítnut unikátní dokument Mejercholdovo divadlo a biomechanika, který vznikl v Berlíně.
Vsevolod Emiljevič Mejerchold byl jedním z nejdůležitějších světových divadelních reformátorů 20. století. Dokument nabízí dosud nezveřejněné autentické záběry jeho práce z odtajněných archivů bývalého Sovětského svazu a mapuje další vliv tzv. biomechaniky na evropské a americké divadlo.

Web: www.divadlolabyrinth.cz       

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-th-)

(Tisková zpráva UP, 16. dubna 2009)

Bližší informace podá:

Kontakt:         

Peter a Martina Pálušovi

PhDr. Rostislav Hladký

občanské sdružení Labyrinth

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 602 192 643, 776 158 835

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

e-mail: peter.palus@gmail.com

mobil: 602 543 530

e-mail: martina.weber@gmail.com

e-mail: kancler@upol.cz

 

 

Doc. PhDr. Jiří Štefanides

docent FF UP na Katedře divadelních, filmových a mediálních studií

tel.: 585 633 421

e-mail: stefanid@ffnw.upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew