Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
21.05.2010, 00:00, Stáří: 14 r.

Literární soutěž UP zná své vítěze

Autor: Tomáš Chalupa

Vanda Kuběnová

Slavnostní vyhlašování 16. ročníku Literární soutěže UP se tradičně konalo v Centru Aletti. 20. května se v jeho aule sešli soutěžící a odborná porota v čele s PhDr. Petrem Hanuškou Ph.D. Ta měla za úkol vybrat ze 45 zaslaných prací ty nejlepší v kategoriích próza, poezie a drama. PhDr. Hanuška ve svém úvodním slovu ocenil fakt, že soutěžních prací je stále více. „Je úžasné vidět, že v dnešní době, kdy je pro většinu lidí prioritou především vydělávání peněz, se najde stále více mladých lidí, kteří tráví svůj čas psaním poezie či prózy, což k žádným velkým ziskům většinou nevede,“ uvedl doslova.

Před samotným vyhlášením vítězů ještě předseda poroty shrnul obecnou úroveň soutěžních prací. Konstatoval, že bohužel porota neobjevila mezi soutěžícími žádný opravdu výjimečný talent, který by porotce ohromil. „Většina prací především z oblasti poezie měla introspekční charakter, kdy se autoři vypisují ze svých životních trápení a smysl těchto děl je pro čtenáře často nesrozumitelný,“ vysvětlil Hanuška. „Na druhou stranu je třeba říct, že vítězné práce byly skutečně nejlepší a svou kvalitou rozhodně předčily díla ostatních autorů. Rozhodnutí bylo vždy téměř jednomyslné,“ dodal.

V oblasti poezie se na prvním místě umístila se svými básněmi Vanda Kuběnová z Katedry psychologie FF. Na druhém místě skončila Zuzana Grochalová z Katedry  sociologie a andragogiky FF a třetí místo obsadil Tomáš Kaválek z Katedry bohemistiky FF.

V kategorii próza zvítězil stejně jako v loňském ročníku Michal Vyhlídal z Katedry dějin umění FF s povídkou Křídlení. Druhý se umístil Michal Orság z Katedry anglického jazyka PdF se souborem Tři bezelstné povídky. Třetí místo nebylo v této kategorii uděleno. Čestné uznání za obor drama si odnesla Eva Svobodová.

Vítězové soutěže si kromě dobrého pocitu a diplomů odnesli také finanční odměnu.Ukázky vítězných prací přineseme v některém z dalších čísel Žurnálu UP. 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew