Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
25.03.2010, 17:25, Stáří: 14 r.

Matyáš Korvín dr. Antonína Kalouse nominován na Cenu Magnesia Litera

Autor: Milada Hronová

V pražském Stavovském divadle proběhne 18. 4. slavnostní vyhlášení výsledků osmého ročníku knižních cen Magnesia Litera. S knihou Matyáš Korvín (1443–1490) Uherský a český král možná uspěje Mgr. Antonín Kalous, Ph.D., z Katedry historie FF. V kategorii literatura faktu byl nominován společně s Ivanem Klímou a knihou Moje šílené století a Karlem Kučou a Jiřím Langerem, kteří soutěží s knihou Dřevěné kostely a zvonice v Evropě.

„Na knize jsem pracoval v podstatě deset let. Zapojil jsem do ní výzkum, který jsem v posledních deseti letech prováděl – tedy od roku 1999 ještě jako student magisterského studijního programu a student Středoevropské univerzity v Budapešti,“ sdělil dr. A. Kalous Žurnálu UP. Dodal, že text vychází asi z 30–40 % z disertace, kterou obhájil na Katedře historie FF UP v roce 2005. Samotný text knihy pak vznikal v letech 2008 a 2009. „Nominace na ocenění Magnesia Litera mne samozřejmě těší, i když rozdělení kategorií v letošním roce je poněkud matoucí. Chtěl bych ale říci, že nominace je výsledkem nejen mé vlastní práce, ale také výborné spolupráce s nakladatelstvím Veduta České Budějovice, jež knihu vydalo a jež její přípravě věnovalo velkou pozornost,“ řekl autor díla dr. A. Kalous.

Jestliže se historiografie ještě donedávna řídila mnoha stereotypy vytvořenými v 19. století, pak jedním z nich je např. vidění Matyáše Korvína jako „nejkrutějšího škůdce českého národa“. „Tato představa byla jednou z potřebných doplnění národní argumentace, jež napomáhala vymezování jednotlivých národů. Matyáš je samozřejmě národním hrdinou uherským, respektive maďarským a národním nepřítelem českým. Moderní bádání ovšem s tímto hodnocením souhlasit nemůže, neboť byl zvolen katolickou částí českých stavů a tedy reprezentoval zemi, jíž také reálně vládl. Díky jeho aktivitám v českých zemích se tyto otevřely více novým evropským trendům politické, ale i intelektuální a umělecké kultury,“ vysvětlil dr. Antonín Kalous. „I když vstup Matyáše Korvína do českých zemí znamenal další období válek, umožnil v konečném výsledku přijetí kompromisů politických i náboženských, a náboženská tolerance pak byla významným elementem Moravy 16. a počátku 17. století. V Matyášově době se také posílila stavovská struktura Moravy, v jeho době se oficiálním jazykem zemských desek stala čeština. Svých územních zisků pak využíval především v reprezentaci a žádné vyšší daňové zatížení či jiný tlak v oblasti využívání zdrojů z těchto oblastí nejsou známy,“ dodal autor více než pětisetstránkového svazku vydaného v roce 2009.

V kategorii poezie je také nominována básnířka a překladatelka Viola Fischerová, dcera prvního rektora obnovené UP J. L. Fischera za sbírku Domek na vinici.

Hlavním posláním prestižní literární a nakladatelské události je popularizace kvalitní literatury a dobrých knih. Ceny Magnesia Litera probíhají pod záštitou Václava Havla. Slavnostní vyhlášení odvysílá Česká televize v přímém přenosu 18. 4. (ČT 2, 20 hod).

Obálka knihy A. Kalouse

Obálka knihy Antonína Kalouse

Obr. výše převzat z ilustrované kroniky Matyáš Korvín: Chronica Hungarorum (autor Johannes de Thurocz), zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Matyáš_Korvín.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew