Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
02.06.2011, 11:59, Stáří: 13 r.

Mezinárodní konference Národní model OSN: studenti politologie si přivezli z New Yorku ocenění

Autor: J. Horváthová, P. Pírková

Jakou přijmout strategii v boji proti světovému obchodu s drogami nebo jak se vyrovnat s důsledky finanční krize? I na takové otázky hledali odpovědi studenti Univerzity Palackého v rámci největší mezinárodní konference Národní model OSN (National Model United Nations – NMUN), která se každoročně koná v New Yorku. Jedná se o simulaci jednání na půdě OSN, kdy studenti v pozici delegátů zastupují jednotlivé členské státy a hájí jejich zájmy v kontextu reálné politiky. Konference NMUN se i letos konala v New Yorku na dvou místech a mezi 17. a 23. dubnem se jí zúčastnilo přes 5000 studentů z více než 300 univerzit z celého světa.

Do New Yorku letos byli vybráni Kateřina Hýlová, Judita Horváthová, Petra Pírková a Ivan Malík z Katedry politologie a evropských studií FF UP. Univerzitu Palackého na této akci reprezentovali ve společné delegaci se studenty Valdosta State University, USA. Velkou výhodou v přípravě byla zkušenost se simulací jednání OSN na úspěšné mezinárodní konferenci NMUN Europe, kterou v listopadu 2010 pořádala v Olomouci americká organizace NCCA ve spolupráci s naší univerzitou. Ačkoli princip Modelů OSN je všude na světě stejný, účastnit se NMUN v New Yorku bylo přeci jen velkou výzvou, jelikož se jedná o největší akci svého druhu na světě.

Studenti KPES FF UP se newyorské konference účastnili již v předchozích dvou letech a pokaždé dovezli za svou práci ocenění. Letošní delegace hájila zájmy Maďarska ve čtyřech komisích: v prvním a třetím výboru Valného shromáždění, v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a ve skupině G20. Práce v těchto komisích měla svá specifika vzhledem k jejich různé velikosti a charakteru. Ve velkých komisích, jako je Valné shromáždění, se stanoviska prosazovala obtížně, protože konkurence ostatních delegátů byla veliká. V malých komisích typu G20 byla zase náročnost daná větší intenzitou při jednáních, ve kterých delegát musel zachovat chladnou hlavu. Odměnou po náročném pětidenním diplomatickém maratonu byl závěrečný ceremoniál v hlavním sídle OSN, ze kterého se naší delegaci podařilo odnést si ocenění udělované třiceti nejlépe vypracovaným stanoviskům.

Pro studenty UP byla tato simulace jedinečnou příležitostí, jak ke zlepšení diplomatického vystupování, tak i k získání nových přátel. Účast na této prestižní akci zcela jistě přispěla k jejich osobnímu i profesnímu rozvoji. Poděkování za umožnění účasti na NMUN konferenci v New Yorku v tomto roce patří rektoru UP prof. Miroslavu Mašláňovi, CSc., děkanovi FF UP doc. Jiřímu Lachovi, Ph.D., M.A., vedoucímu Katedry politologie a evropských studií doc. Tomáši Lebedovi, Ph.D., a v neposlední řadě Mgr. Markétě Žídkové, Ph.D., M.A., která celý projekt zaštiťuje.

J. Horváthová, P. Pírková, foto archiv autorek



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew