Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
04.03.2013, 09:03, Stáří: 12 r.

Multikulturalita: Jak pracovat s kulturně diverzifikovanou skupinou studentů

Autor: -da-

Pozvánka na kurz určený především pedagogům, kteří mají mezi svými posluchači zahraniční studenty (z různých kontinentů, zemí a kulturních oblastí). 

Lektorka: PhDr. Zuzana Hubinková PhD. (VŠE)

Kdy: 5. 3. 2013, 9.30–11.45 hod (11.45–13 hod. přestávka) 13–16.20 hod.
Místo konání: tř. Svobody 26, ICV FF UP, učebna 1.08
registrace je otevřena na ppc@upol.cz

Základním cílem multikulturního chápaní společnosti je naučit se porozumět lidem s odlišností, jinakostí (která může být dána sociálně, rasou, národností, jazykem, kulturou, náboženstvím, zkušeností, apod.) a vytvářet prostor pro tolerantní a vstřícné soužití s nimi.

Ve vysokoškolském prostředí je pro pedagogy nutné vnímat nejen odlišnosti studentů, ale i jejich podobností, které napomáhají úspěšné adaptaci na nové prostředí a to především u zahraničních studentů, kteří přijeli studovat do České republiky. S tím mohou být spojeny problémy s adaptací na nové prostředí, s porozuměním nové kultuře a se schopností s ní adekvátně komunikovat.

Z psychologického hlediska kultura není něco, s čím jsme se narodili, ale spíše je naučená. Z toho tedy plyne, že se lze naučit řadu nového i během komunikace a střetávání se s kulturou novou. Učení se kultuře není nicméně pouze pasivní asimilace, kulturu zároveň společně s ostatními lidmi vytváříme a proto se současný svět stává multikulturním stejně jako prostředí na vysokých školách.

V rámci přednášek, které se budou zabývat sociální, mezikulturní psychologií, pedagogem v multikulturním prostředí a multikulturním poradenství na vysokých školách v ČR budou představeny případové studie a bude dán prostor pro diskusi. Bylo by vhodné, aby si účastníci kurzu sami přinesli nějaký zajímavý případ z výuky v multikulturním prostředí, který by se pátou přednáškovou hodinu v rámci celé skupiny stručně rozebral.

Literatura:

  • Hayesová Nicky (2008). Základy sociální psychologie, Praha, Portál
  • Hartl, P., Hartlová, H. (2010). Velký psychologický slovník, Praha, Portál.
  • Hubinková, Z. a kol.(2011)Multikulturní poradenství na vysokých školách v České republice:sbírka případových studií, Praha, Oeconomica.
  • Hubinková, Z.. Schneidrová, D (2008) Vysokoškolské poradenství na webovém portálu, Výstup části Centralizovaného projektu 2008 – C40 – Rozvoj vysokoškolského poradenství
  • Launikari, M., Puukari, S.(ed.) (2009). Multikulturní poradenství, Teoretické základy a osvědčené postupy v Evropě. Praha: Dům zahraničních služeb MŠMT, pro Centrum
  • Euroguidance Morgensternová, M., Šulová, L. a kol. (2009). Interkulturní psychologie, Praha, Karolinum.
  • Průcha, J.(2010). Interkulturní psychologie, 3.vydání, Praha, Portál.
  • Schneidrová, D., Provazníková, H., Hynčica, V. (2011). Program antistresové intervence pro studenty VŠ. Praha: 3. LF UK. [Dostupnost:http://www.szu.cz/poradna/uspesnystudent
  • Výrost Jozef, Slaměník Ivan (eds.)( 2009). Sociální psychologie, 2. aktualizované vydání, Praha, Grada, 1.dotisk. 

 

PhDr. Mgr. Zuzana Hubinková, Ph.D.

Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor ekonomie (1994) a obor psychologie (1997). V rámci postgraduálního doktorského studia propojila své psychologické a ekonomické poznatky. Od roku 1996 učí na Vysoké škole ekonomické v Praze. Zaměřuje se na problematiku: psychologie práce a řízení, psychologických důsledků nezaměstnanosti, psychologie a sociologie ekonomického chování, trhu práce, psychologického poradenství, multikulturního poradenství, psychologické diagnostiky, motivace pracovního jednání. Spolupracuje s ČVUT a UK a aktivně spolupracuje s Univerzitou Záhřeb v Chorvatsku (od roku 2006). V letech 2008–2011 byla členem týmu Centralizovaného rozvojového projektu Rozvoj vysokoškolského poradenství pod Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a významně se podílela na tvorbě struktury webových stránek vysokoškolského poradenství, na tvorbě seznamu návazných pracovišť na vysokoškolské psychologické poradny, byla koordinátorem příručky multikulturního poradenství na vysokých školách v České republice. Aktivně působí v Akademické psychologické poradně. Mimo jiné je členkou Českomoravské psychologické společnosti, České asociace psychologů práce a organizace, Asociace forenzních psychologů a Asociace vysokoškolských poradců.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew