Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
16.04.2012, 09:26, Stáří: 12 r.

MusicOlomouc 2012

Autor: Věra Šímová

4. Mezinárodní festival soudobé hudby, 23. dubna–2. května 2012

Univerzita Palackého v Olomouci a MusicOlomouc, o. s., pořádají ve dnech 23. dubna až 2. května 2012 čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu soudobé hudby MusicOlomouc 2012. Bude tvořen šesti koncerty (pět koncertů se bude konat v Olomouci a jeden v Jeseníku) a pěti besedami a přednáškami. Polystylový a polyžánrový festival soudobé, jazzové, experimentální a alternativní hudby z konce 20. a počátku 21. století je svébytnou paralelou obdobných hudebních festivalů pořádaných u nás i v zahraničí a přinese konfrontaci českých a zahraničních kompozičních trendů. V interpretaci vynikajících koncertních umělců zazní v regionálních premiérách třiadvacet kompozic českých i zahraničních skladatelů, z toho dvě skladby v premiéře světové.

Na úvodním večeru orchestru Archioni Plus řízeného Michalem Macourkem se jako autoři a interpreti představí studenti a pedagogové pražské Konzervatoře Jaroslava Ježka. Uvedou mimo jiné kompozici jazzového klavíristy a skladatele Karla Růžičky zkomponovanou přímo pro letošní olomoucký festival, a dále od Milana Svobody Hommage aux Beatles, inspirovanou písněmi legendární britské skupiny. Skladby pro sólový fagot zazní v jedinečném recitálu vítěze soutěže Pražského jara a člena České filharmonie, Václava Vonáška. Jiný laureát mezinárodních soutěží, Karel Dohnal, se představí nejen jako suverénní klarinetista, ale také jako mim a tanečník v unikátní skladbě Karlheinze Stockhausena Harlekýn. Dvojí výročí jedné z ústředních postav světové hudební avantgardy 20. století, Američana Johna Cage (1912–1992), připomene Ostravská banda řízená dirigentem a skladatelem Petrem Kotíkem, která na koncertě nazvaném, „Cage+“ zahraje i některá díla jiných skladatelů inspirovaná Cageovou tvorbou. V působivém prostředí Uměleckého centra Univerzity Palackého a jeho Kaple Božího Těla uzavře festival koncert komorního sboru Martinů Voices se sbormistrem Lukášem Vasilkem, na němž zazní vokální tvorba sahající od mistrovských opusů Estonce Veljo Tormise a Čecha Jana Nováka až po kreace Američana Bobby McFerrina.

Realizaci festivalu zajišťuje tým pedagogů, doktorandů a studentů Katedry muzikologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a členů občanského sdružení MusicOlomouc, opírající se o finanční a morální podporu celostátních a regionálních institucí, zahrnujících Statutární město Olomouc, Olomoucký kraj, Ochranný svaz autorský v programu Partnerství, hudební nadace a média.

Podrobný program

Mgr. Věra Šímová
ředitelka festivalu

Prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.
předseda festivalového výboru

musicolomouc@upol.cz
www.musicolomouc.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew