Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
03.05.2011, 09:28, Stáří: 13 r.

Nejen jazzové formace představí v kapli Uměleckého centra UP kytarista Ivan Boreš, absolvent Štěpána Raka

Autor: Lenka Skácelíková

Netradiční kytarový recitál ze skladeb Ivana Boreše a Aloise Háby se uskuteční v pondělí 9. května 2011 v kapli Božího Těla v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci. V programu zazní jak klasická půltónová, tak čtvrttónová kytara. Hudebník představí autorský repertoár v alternativních a jazzových formacích. Kromě netradičních technik v etudách využívá především rezonance a barevnost nástroje. Recitál začne v 19 hodin.

Ivan Boreš koncertuje především s autorským repertoárem v crossoverových, alternativních a jazzových formacích. Interpretuje také soudobé skladby, při kterých využívá čtvrttónovou a bezpražcovou kytaru.

„Na autorských skladbách, které v Olomouci přednesu, se podepsala moje práce a snaha z let 2001–2007. V té době jsem totiž hledal především barvu zvuku. Skladby nejsou, co se týče jejich koncepčního zpracování, nijak náročné. Odráží se v nich spíše spektrální charakteristika nástroje jako taková. Alois Hába v mém programu figuruje jako rarita mezi skladbami. Speciálně opražcovaná čtvrttónová kytara v jeho opusu 63 pro mne byla natolik podnětná, že jsem si obdobnou kytaru nechal postavit, a začal jej  hrát. Myslím, že čas obnovy této kytary je teprve ve svém zrodu,“ zamyslel se umělec.

Během kytarového recitálu zazní cyklus dvanácti koncertantních etud a skladba Nocturno. V soutěži s názvem Pro guitarra byla v roce 2007 oceněna jako vítězná skladba. Její notovou publikaci vydal Český rozhlas. Etudy i Nocturno jsou určené pro půltónovou kytaru. Kytarista také představí dvě skladby od Aloise Háby z jeho pětidílné suity op. 63 pro čtvrttónovou kytaru a Hommage Alois Hába, jež je rovněž určena pro tento nástroj. Skladba je formálně uzavřená, využívá čtvrttónových tónin a je podpořena improvizovanými vokálními a hlasovými prvky.

Vstupenky budou v prodeji přímo na místě před konáním koncertu. Cena je stanovena na sedmdesát korun.

Ivan Boreš se narodil v Prachaticích. Hudební samouk, klasickou kytaru a skladbu začal studovat v pětadvaceti letech na konzervatoři v Českých Budějovicích. Po dobu čtyř let ho vedli pedagogové Emanuell Kümell (kytara), Radek Rejšek a Jiří Churáček (skladba). V návaznosti na toto studium nastoupil do kytarové třídy prof. Štěpána Raka na HAMU v Praze, kde letos absolvoval. Bližší informace jsou k dispozici na www.ivanbores.cz.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew