Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
07.05.2009, 07:47, Stáří: 15 r.

Noc literatury v Olomouci

Autor: -chat-

Ilustrační foto: archiv Žurnálu UP

Zajímavou akci s názvem Noc literatury připravilo Britské centrum v Olomouci.

Literatura je nástrojem vzájemného porozumění a kulturní výměny, napomáhá odstraňovat komunikační bariéry, tak zní motto celoevropského projektu Noc literatury realizovaného  Českými centry ve spolupráci s desítkami renomovaných partnerů ve středu 13. května ve dvanácti zemích Evropy.

V Olomouci se organizace podobného projektu ujala Knihovna UP prostřednictvím svého Britského centra, která ve spolupráci s British Council připravila pro návštěvníky této akce opravdu nevšední program.

V první části budou různí interpreti předčítat úryvky z českých překladů knih současných světových autorů a milovníci literatury se mohou těšit na opravdové lahůdky. Jako první uslyší ukázku z knihy britské autorky ukrajinského původu Mariny Lewycké Dva karavany v podání Simona Gilla. Román popisuje osudy novodobých „hledačů štěstí“ z prostředí sběračů jahod kdesi uprostřed Kentu.

Thomas Brussig je autorem románu Oslnění (někdy též překládán Jak to září), jehož děj je zasazen do přelomových let 1989/90, kdy se schylovalo ke sjednocení dvou doposud rozdělených německých států. Úryvek z knihy přečte  Anja-Edith Ference. 

Zásadním dílem moderní anglicky psané literatury je kniha Jamese Patricka Donleavyho Zrzoun. Jedná se o příběh Sebastiana Dangerfielda, mladého Američana irského původu, který ve 40. letech po válce studuje na Trinity College v Dublinu a má plné zuby úplně všeho kromě žen a alkoholu. Se svými podezřelými kumpány prochází jednou pikareskní pitkou či šarvátkou za druhou, kupodivu většinou bez větších následků. Úryvek z knihy zazní v podání Matthewa Sweneyho.

Naprosto osvětleno je název románu Jonathana Safrana Foera o pátrání hlavního hrdiny po osudech svých židovských předků. Úryvek bude číst David Livingstone.

Jako zvláštní přídavek zazní úryvky z knihy povídek Švédská Olomouc v podání samotného autora  Petruse Trottestama. Všechny úryvky budou čteny česky.

Druhou část programu budou tvořit sami účastníci akce. Každý z návštěvníků si bude moci přinést svou oblíbenou knihu a přečíst z ní úryvek. Noc literatury završí neformální beseda o současné literatuře, oblíbených autorech a vztahu našich hostů k Olomouci a k české kultuře.

Noc literatury začíná 13. května v 19 hodin v prostorách Britského centra na Křížkovského ulici č. 14. Vstup na akci je zdarma. Pořadatelé zajistili i malé pohoštění. 

Více informací naleznete na www.bc.upol.cz, www.britishcouncil.cz a www.nocliteratury.cz.

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-chat-)
(Tisková zpráva UP, 6. 5. 2009)

Bližší informace podá:

Kontakt:         

Mgr. Martin Štěrba

PhDr. Rostislav Hladký

vedoucí Britského centra

kancléř a tiskový mluvčí UP

Knihovna UP

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

bc@upol.cz, tel. 585631874

mobil: 602 543 530



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew