Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
24.04.2009, 10:14, Stáří: 15 r.

Nonstop čtení Lisabonské smlouvy v Café 87 a veřejná debata o ní na UP

Katedra politologie a evropských studií ve spolupráci s EUTIS, o.p.s., a Eurocentrem Olomouc pořádá v pondělí 27. dubna 2009 od 18 hodin v Café 87 (Denisova) veřejné nonstop čtení Lisabonské smlouvy. Happeningovou akci, jejímž cílem je ukázat široké veřejnosti, že se Lisabonská smlouva číst dá, podpoří také řada osobností, které se akce zúčastní přímo, nebo prostřednictvím projekce. Čtení smlouvy bude od 16 hodin předcházet veřejná debata Klady a zápory Lisabonské smlouvy, na které vystoupí Vlastimil Tlustý a Lukáš Macek. Debata proběhne v aule Filozofické fakulty UP.

Podle organizátorů je cílem čtení především popularizace a demytizace textu Lisabonské smlouvy. Každý účastník happeningu by měl přečíst jednu stranu smlouvy, takže se na akci bude podílet přibližně 250 osob. „Každá zmínka o smlouvě může pomoci v její propagaci. Počítáme, že ji lze přečíst zhruba za čtyři hodiny, přirozeně je navázána na další evropské dohody. Ale čtyři hodiny nejsou dlouhá doba, politici ji mohou čtení klidně věnovat,“ vysvětluje Pavel Šaradín z Katedry politologie a evropských studií.

Čtení smlouvy se prostřednictvím projekce zúčastní například bývalý premiér ČR Miloš Zeman, ministr v demisi a předseda legislativní rady vlády Pavel Svoboda, vedoucí zastoupení Evropské komise v ČR Irena Moozová či novinář Erik Tabery. Konečný seznam hostů a osobností bude podle organizátorů znám koncem týdne. „Povědomí o smlouvě je důležité, vždyť podle průzkumu, který byl zveřejněn tento měsíc, ji zná pouze třetina obyvatel ČR. Celkem 68 % obyvatel o ní neví vůbec nic, nebo o ní něco matně tuší. Neznáme samozřejmě spoustu dokumentů, smluv a zákonů, to je přirozený postoj obyvatel k současné byrokracii, ale obsah Lisabonské smlouvy je u nás natolik překrucován, že si trochu pozornosti zaslouží,“ dodává Šaradín.

V pondělí proběhne také veřejná debata Klady a zápory Lisabonské smlouvy. O možných pozitivech a negativech přijetí této smlouvy budou diskutovat Vlastimil Tlustý (Libertas.cz), odpůrce přijetí Lisabonské smlouvy v ČR, a Lukáš Macek (SNK–ED), který její přijetí podporuje. Beseda je součástí projektu Evropský den, který v Olomouci realizuje Katedra politologie a evropských studií za podpory Konrad Adenauer Stiftung a ve spolupráci s EUTIS, o.p.s.

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-mar-)

(Tisková zpráva UP, 23. dubna 2009)

Bližší informace podá:

Kontakt:         

Pavel Šaradín

PhDr. Rostislav Hladký

Katedra politologie a evropských studií

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585633303

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

e-mail: pavel.saradin@upol.cz

mobil: 602 543 530



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew