Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
02.04.2013, 09:23, Stáří: 11 r.

O dějinách interdisciplinarity a kulturní hybriditě bude přednášet vzácný host z Cambridge

Autor: Petr Orság

Foto: Wikipedie

Na pozvání Centra kulturálních, mediálních a komunikačních studií při Katedře žurnalistiky navštíví ve dnech 4.–6. dubna 2013 Filozofickou fakultu UP profesor Peter Burke z University of Cambridge (Emmanuel College).

Profesor Burke patří mezi nejvýraznější představitele kulturní historie v mezinárodním kontextu a jeho knihy se za poslední dvě dekády dobře zabydlely i v tuzemském prostředí, mj. i díky tomu, že podstatná část jeho stěžejních publikací byla přeložena do češtiny. V rámci kulturálních a mediálních studií patří jeho knihy ke kanonickým hned v několika oblastech a kursech (kulturní dějiny, dějiny médií, dějiny lidové kultury, vizuální studia ad.), neméně známý je však prof. Burke i studentům historie či kulturní antropologie.

Výsledkem jeho dlouhodobého systematického zájmu o italskou i zaalpskou renesanci a její širší intelektuální souvislosti je řada publikací, mezi nimiž k nejznámějším a v odborné komunitě nejcitovanějším patří kniha Italská renesance. Kultura a společnost v Itálii. Právě raně novověká Itálie se Burkemu stala východiskem pro originální promýšlení obecnějších souvislostí evropských kulturních a sociálních dějin. Výsledkem jeho rozsáhlých badatelských aktivit jsou publikace vztahující se např. k lidové kultuře (viz Lidová kultura v raně novověké Evropě), příspěvky k historické antropologii (publikace Žebráci, šarlatáni, papežové), k dějinám myšlení a vědění (Společnost a vědění. Od Gutenberka k Diderotovi) či například k dějinám médií (A Social History of the Media, spol. s Asa Briggsem) a dějinám evropských jazyků v souvislostech vztahu mezi jazykem a konkrétním společenstvím (Jazyky a společenství v raně novověké Evropě). Tím se jeho odborný zájem zdaleka nevyčerpává, ve svém díle se průběžně vrací k novému promýšlení nejrůznějších metodologických otázek (např. Co je kulturní historie?), jež staví před současnou historiografii doba pozdní modernity (otázka sociální paměti, jejího přenosu v čase a využití, příspěvky k historii mentalit atd.). Jeho nejaktuálnějším badatelským zájmem je pak problematika kulturní hybridity.

Na půdě Katedry žurnalistiky (Křížkovského 14, 1. patro, posluchárna 3) prosloví prof. Burke dvě přednášky – ve čtvrtek 4. 4. od 15 hodin na téma A Short History of Interdisciplinarity, v pátek 5. 4. pak bude od 9:45 následovat přednáška A Case of Cultural Hybridity: The European Renaissance. Všichni zájemci jsou srdečně zváni.

Přednášky se budou konat s podporou projektu ESF UPlift – Rozšíření a systematizace výuky ve světových jazycích na FF UP (CZ.1.07/2.2.00/28.0033).



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew