Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
15.12.2011, 12:48, Stáří: 13 r.

O Studentské grantové soutěži s prof. Jitkou Ulrichovou

Autor: Milada Hronová

Rektor UP vyhlásil 29. listopadu třetí ročník Studentské grantové soutěže na Univerzitě Palackého. Cílem této soutěže je podpořit projekty, které jsou na olomoucké univerzitě realizované studenty doktorského nebo magisterského studijního programu a financované z prostředků určených na specifický vysokoškolský výzkum. Každý z řešitelů může do soutěže předložit pouze jeden projekt.

„Soutěž vznikla na základě změny, která provázela pravidla pro poskytování podpory na tzv. specifický vysokoškolský výzkum. Tato podpora, určená na podporu výzkumu realizovaného studenty v magisterských a doktorských studijních programech, se dnes počítá z několika parametrů. Patří mezi ně bodové ohodnocení výsledků uchazeče ve výzkumu, jedná se tedy o body v databázi RIV. Podstatný je pro danou vysokou školu také počet studentů doktorských studijních programů ve standardní době studia plus jeden rok, počet absolventů magisterských a doktorských studijních programů a tzv. specifické koeficienty*,“ řekla Žurnálu UP prof. Jitka Ulrichová, prorektorka pro záležitosti vědy a výzkumu UP. Dodala, že do roku 2009 byla částka na specifický vysokoškolský výzkum součástí prostředků, které Univerzita Palackého získávala z MŠMT jako součást rozpočtu. Záleželo pak na UP, jak tyto prostředky rozdělí. „Od vydání Pravidel pro poskytování účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum došlo ke změně a každá instituce, která chce nyní prostředky na specifický výzkum získat, musí splnit přesně definovaná pravidla. V rámci instituce musí o prostředky soutěžit a jedním z kritérií poskytnutí této podpory je nutnost zveřejnit Zásady studentské grantové soutěže. V prostředí UP jim odpovídá směrnice rektora Zásady studentské grantové soutěže na UP. Pravidla pro poskytování účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum také definují, že řešitelem projektu je student doktorského studijního programu nebo akademický pracovník. Další podmínkou je také to, že v řešitelském týmu musí být minimálně 50 % studentů doktorského nebo magisterského studia. Skutečně to tedy znamená, že se jedná o studentské řešitelské týmy, protože ve standardních grantových projektech se s takovým podílem studentů prakticky nesetkáte,“ dodala prof. Jit­ka Ulrichová.

Finance, které Univerzita Palackého prostřednictvím této soutěže nyní získává, nejsou zanedbatelné. V roce 2010 to bylo více než 58 mil. korun, v roce 2011 získala UP přes 61 mil. korun. „Převážná většina projektů v prvních dvou ročnících, tj. v letech 2010 a 2011, je realizována na období jednoho roku. V roce 2010 bylo financováno 128 projektů. V roce 2011 bylo podáno 228 projektů, z nichž je jich financováno 141. Zatím máme uzavřenou pouze soutěž roku 2010, výstupy projektů za rok 2011 budeme znát na konci února 2012. Většina výstupů obou ročníků bude evidována v letošních záznamech naší databáze OBD a následně i databáze RIV,“ sdělila k výsledkům této činnosti prorektorka UP prof. J. Ulrichová. „Univerzita Palackého tedy může poskytnout pouze předběžná čísla za rok 2010,“ dodala.

Ve spolupráci s prof. Jitkou Ulrichovou připravila Milada Hronová

* viz http://www.msmt.cz/vyzkum/pravidla-pro-poskytovani-ucelove-podpory

Časový harmonogram Studentské grantové soutěže

Soutěžící lhůta:
30. listopadu 2011–11. ledna 2012
Hodnotící lhůta: 12. ledna–29. února 2012
Počátek řešení projektů: březen 2012
Termín pro odevzdání zprávy:
15. leden víceleté projekty, 15. březen jednoleté projekty
Veřejné oponentury závěrečných zpráv:
do 31. března 2013.
Přihlášky se podávají pouze elektronicky, a to prostřednictvím Portálu UP nebo Integrovaného informačního systému UP (http://inis.upol.cz) do 11. 1. 2012 do 17 hod. Kontaktní osoba: Ing. Eva Stejskalová, PS UP, tel. 585 631 402, e-mail: eva.stejskalova@upol.cz 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew