Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
14.10.2011, 13:23, Stáří: 13 r.

Platí nový Studijní a zkušební řád. Studenti, víte o tom?

Autor: Milada Hronová

Prvního září nabyl účinnosti nový Studijní a zkušební řád Univerzity Palackého. O nejdůležitějších změnách, které z tohoto dokumentu dnes vyplývají nejen pro studenty, ale i pro jejich pedagogy, hovořil 12. října  JUDr. Filip Ščerba, Ph.D., proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti PF UP. V zaplněné aule Filozofické fakulty pak o konkrétních oblastech diskutovali pedagogové i zástupci studijních oddělení jednotlivých fakult UP. 

„Studijní a zkušební řád přímo ovlivňuje jak studenty, kterým stanoví povinnosti, ale přiznává jim také práva, tak pedagogy, neboť určuje postupy při realizaci studia. Pochopitelně se týká také části administrativních pracovníků univerzity a jednotlivých fakult, jejichž činnost je pro hladké realizování studia stejně tak důležitá,“ řekl JUDr. Filip Ščerba, Ph.D., který byl mj. členem hlavní poroty paragrafované verze nového dokumentu. V souvislosti se  vznikem tohoto předpisu dr. F. Ščerba zdůraznil, že při řešení řady otázek, souvisejících se studiem na UP, nebylo prakticky možné najít kompromis, jenž by byl přijatelný pro všechny fakulty. „Z tohoto důvodu je nový Studijní a zkušební řád UP velmi tolerantním předpisem. Jeho nová verze je jediným možným moderním způsobem úpravy studia na Univerzitě Palackého jako celku. Respektuje odlišnosti studia na jednotlivých fakultách, a to tím, že na celé řadě míst dokumentu zmocňuje děkany fakult, aby svou vlastní směrnicí upravili některé studijní záležitosti – buď podrobněji nebo dokonce odlišně, než jak stanoví Studijní a zkušební řád UP,“ sdělil dr. F. Ščerba. Podle něj je s tímto však velmi důležité pochopení všech studijních předpisů. „Jinými slovy: je dnes nezbytné znát nejen Studijní a zkušební řád UP, ale i směrnice příslušné fakulty. Především proto, že Studijní řád zmocňuje děkany k vlastní úpravě, a ta se pak ve směrnicích dostává na stejnou úroveň jakou má dokument celouniverzitní,“ dodal.

Důvody, proč olomoucká univerzita přistoupila k rekodifikaci svého Studijního a zkušebního řádu, přicházely přirozeně s tím, jak se rychle a výrazně měnil charakter studia na vysoké škole. S tímto vývojem přirozeně stárly platné předpisy. Na přípravě nové Studijního a zkušebního řádu UP, který vyžadoval také AS UP,  se pracovalo více než rok. V období, kdy byl tvořen, došlo k velmi rozsáhlé diskusi v rámci celé akademické obce univerzity. Věcný záměr tohoto dokumentu byl připraven už na jaře 2010, paragrafované znění začalo vznikat po té, co byl dokument podroben přísné a rozsáhlé diskusi na univerzitě.

Nový Studijní a zkušební řád Univerzity Palackého dnes např. zcela záměrně neobsahuje ustanovení o přestupu z jiné vysoké školy na některý z oborů Univerzity Palackého. Chybí v něm také jakákoliv zmínka o přestupu z jednoho oboru nebo studijního programu, uskutečňovaného na UP, na jiný obor, uskutečňovaný na UP. „Ano, od . 1. 9. 2011 neexistuje na UP přestup - ať už z jiné univerzity k nám nebo v rámci UP z jednoho oboru na druhý obor. Týká se to také přestupů z jedné formy studia do jiné formy studia. Podle nového Studijního a zkušebního řádu UP nemůže být student převeden např. z prezenční formy studia do kombinované formy studia,“ sdělil pak dr. F. Ščerba v komentáři věnovaném změnám. Ty tento dokument také zaznamenává např. v oblasti evidence studia a studijních výsledků.  Studijní a zkušební řád UP tuto otázku totiž nově nechává na rozhodnutí rektora UP. „Jedná se o oblast, která se může v čase měnit, proto se tak ponechává prostor pro příslušnou směrnici rektora UP,“ řekl dr. F. Ščerba. V současnosti – přestože lze v novém Studijním řádu zaznamenat jakýsi příklon k elektronické formě evidence studia – stále probíhá zásadně dvojkolejně, tzn. jak elektronicky prostřednictvím STAGu, tak prostřednictvím papírových indexů. „Rád bych zdůraznil i např. to, že podle nového dokumentu je student povinen používat pro komunikaci v souvislosti se svými studijními záležitostmi univerzitní e-mailovou adresu,“ uvedl ve výčtu dalších změn JUDr. F. Ščerba, Ph.D.

Milada Hronová, foto Marek Otava

Přehled hlavních změn nového studijního a zkušebního řádu 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew