Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
24.05.2013, 07:35, Stáří: 11 r.

Pohár rektora pro účastníky půlmaratonu z univerzity

Autor: Pavel Konečný

Všichni akademici, studenti a zaměstnanci univerzity, kteří 22. června vyběhnou na trať Olomouckého ½maratonu, mohou zároveň soutěžit o Pohár rektora. Do univerzitní kategorie se ale závodníci musí dodatečně přihlásit.

„Chceme akademickou obec motivovat k pohybu,“ uvedl rektor Miroslav Mašláň, který běžel už třikrát. Nejrychleji při druhém závodu. „Můj nejlepší čas je dvě hodiny dvacet minut, sekundy už si nepamatuji,“ řekl rektor. A nepředpokládá, že by „svůj“ pohár letos předával sám sobě. Získá jej nejrychlejší běžec, který je studentem UP nebo na univerzitě pracuje.

„Letos jsme se s pořadateli na vyhlášení této doplňkové soutěže domlouvali poprvé. V tu dobu ale již běžela registrace. Někteří se tak do soutěže už přihlásit nemohli, což by byla škoda,“ vysvětlil Mašláň důvod pro dodatečné přihlášení. Loni se na 21 kilometrů dlouhou trasu vydalo několik desítek běžců z univerzity.

„Samostatná kategorie znamená i samostatné vyhlášení výsledků,“ objasnila za pořadatele závodu Martina Kozáková. Vítěz Poháru rektora svou cenu dostane na večerní party, která se koná po závodě ve Smetanových sadech.

Jak se dodatečně registrovat?

Soutěžit o rektorský pohár mohou všichni již zaregistrovaní zaměstnanci a studenti UP, kteří poběží individuální závod na půlmaratonské trati. Zájemce o dodatečné zařazení do univerzitní kategorie o to musí požádat Evu Blažkovou z oddělení komunikace UP e-mailem nebo telefonicky na lince 1157. Poslední volná startovní čísla pro dosud nepřihlášené zájemce už nabízejí pouze charitativní organizace, například P-Centrum. (Více ZDE.)

„Rodiče s dětmi můžou vyběhnout na tříkilometrový rodinný běh olomouckými parky, kde se v tu dobu bude zároveň konat Veletrh vědy a výzkumu,“ připomněl mluvčí univerzity Radek Palaščák.

Poprvé se stříbrnou známkou

Olomoucký ½maraton má start i cíl na Horním náměstí, trasa měří 21,0975 kilometru. Věhlas olomouckého běžeckého festivalu významně roste. Pro letošní rok získal půlmaraton unikátní ocenění – stříbrnou známku Asociace mezinárodních atletických federací (IAAF). Olomouc je tak nejmenším místem na světě, které získalo tak vysoké ohodnocení. Stejným oceněním se pyšní například významné půlmaratony v Jokohamě, Rotterdamu, Turíně nebo Rás al-Chajma. Příští rok by Olomoucký ½maraton měl být také součástí akademického mistrovství republiky.

Běžecký seriál rozehrál svůj první díl v Olomouci v roce 2010. Už tehdy se postavilo na start 1600 běžců z třiadvaceti zemí světa. Loni jich bylo 3700.

Text převzat z časopisu Žurnál Online


Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew