Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
29.06.2011, 11:19, Stáří: 13 r.

Posílit němčinu v českém prostoru. I s tímto záměrem přijel na UP velvyslanec Spolkové republiky Německo

Autor: Milada Hronová

Německý velvyslanec v Praze Johannes Haindl navštívil 28. června rektora Univerzity Palackého prof. Miroslava Mašláně a Katedru germanistiky FF UP. Za účasti prof. Ingeborg Fialové, vedoucí Katedry germanistiky FF UP a nadačního profesora Spolkové republiky Německo doc. Jörga Krappmanna hovořil s prof. Miroslavem Mašláněm především o vztazích, které Univerzita Palackého udržuje s německými vysokými školami.

„Kdybych měl znovu začít studovat, tak bych rád v Olomouci. V tak nádherném městě se musí výborně studovat,“ řekl Johannes Haindl při setkání s rektorem UP. Prof. Ingeborg Fialová pak pro Žurnál UP uvedla, že velvyslanec Spolkové republiky Německo uskutečňuje v těchto dnech cestu po České republice především proto, aby se seznámil i s jinými, než pražskými institucemi. „Je to chvályhodné, protože takovou cestu  zatím žádný jiný německý velvyslanec neuskutečnil,“ sdělila prof. I. Fialová. Dodala, že německý velvyslanec J. Haindl se ve spolupráci s Velvyslanectvím Rakouska, Švýcarska a dalšími organizacemi snaží nastartovat iniciativu zaměřenou na posílení výuky němčiny v České republice. „Zatím se tato iniciativa, která by měla zasáhnout především rodiče žáků, nachází ve fázi nápadu. Do povědomí širší veřejnosti by se pak měla dostat v září,“ řekla prof. I. Fialová. Dodala, že připravovanou iniciativu lze vnímat ve dvou rovinách. Jedna spočívá v tlaku na Parlament, Vládu a ministra školství mládeže a tělovýchovy České republiky, aby se v rámci českého vzdělávání stal povinným i druhý cizí jazyk. Druhá rovina by pak měla obsáhnout kampaň, kterou aktéři iniciativy chtějí upozornit na to, že němčina je jednoduše potřebný jazyk. „K takové kampani se samozřejmě rádi připojíme, a to především s našimi argumenty. Ostatně už dva roky např. zdůrazňujeme, že němčina je vedle češtiny jazyk české národní kultury a že bez znalosti němčiny není možná orientace v české literatuře, po českých dějinách, filozofii atd. Tuto argumentaci podporuje na Filozofické fakultě UP také nový studijní program Němčina jako jazyk humanitních věd. Paralelně s tím pak tvrdíme, že pro určitá povolání je nutné umět nejen anglicky, ale i německy. Tím nemyslím jen povolání orientovaná do výrobní sféry (německé firmy), mám na mysli zejména intelektuální povolání, např. archivář, politik, žurnalista vyššího vzdělání atd.,“ vysvětlila účast olomouckých germanistů na kampani vedoucí Katedry germanistiky FF UP prof. I. Fialová.  

V rámci setkání s rektorem UP prof. M. Mašláněm se velvyslanec Spolkové republiky Německo dotazoval také na vztahy a vazby mezi olomouckou univerzitou a výrobní sférou. Rektor UP pak v této souvislosti potvrdil, že tyto vazby nemají v prostředí českých vysokých škol silnou tradici, ale že se o ně Univerzita Palackého snaží. V průběhu této odpovědi vyzdvihl pak především kontakty Lékařské a Přírodovědecké fakulty. „Panu velvyslanci jsem při této příležitosti např. sdělila, že i filozofická fakulta měla v tomto směru jisté kontakty. Např. naši judaistiku podporovala farmaceutická firma Teva v Opavě. Tato společnost se nachází v izraelských rukou a my jsme tam tři roky přednášeli o dějinách Židů,“ sdělila závěrem prof. I. Fialová.

Velvyslanec spolkové republiky Německo Johannes Haindl působí v České republice od září 2009. V rámci olomoucké návštěvy se např. zastavil také na Gymnáziu Čajkovského, kde se v tamní německé sekci účastnil předávání maturitních vysvědčení.

Text a foto M. Hronová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew