Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
06.05.2014, 08:09, Stáří: 10 r.

Přední americký historik Robert A. Rosenstone bude přednášet na UP

Autor: -da-

V rámci projektu Re-prezentace minulosti zavítá příští týden na Katedru divadelních, filmových a mediálních studií FF UP emeritní profesor Kalifornského technologického institutu Robert A. Rosenstone, který patří mezi přední badatele na poli historie a filmu.

Jeho ceněná biografie Johna Reeda s názvem Romantic Revolutionary (1975) se stala základem oscarového snímku Warrena Beattyho Rudí, na němž Rosenstone pracoval jako historický poradce. Je autorem řady knih tematizujících vztah historie a vizuálního vyprávění, např. Visions of the Past: The Challenge of Film to Our Idea of History (1995) a History on Film/Film on History (2006). V roce 2013 vyšel A Companion to the Historical Film, který editoval společně s Constantinem Parvulescu.

Plakát

 

Co dělá (s historií) autor historických filmů?

Pondělí | 12. 5. | 15:00 | UC UP | Filmový sál

Hrané filmy s historickou tematikou vnímá akademická obec většinou jako trivializaci, nebo přímo zkreslování minulosti. Rosenstone se ve své přednášce, podobně jako v knihách, které na toto téma publikoval, pokusí ukázat, že nejlepší filmy tohoto žánru historii neničí, ale naopak nabízejí vlastní pohled na minulost, který doplňuje, zpochybňuje a někdy i vyvrací tradiční historický diskurz. Jako příklad bude používat dva filmy – oscarovou biografii amerického radikála Johna Reeda z roku 1982 Rudí a Glory, film z roku 1989, který se zaměřuje na afroamerickou jednotku bojující v americké občanské válce.

 

 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew