Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
05.12.2011, 15:10, Stáří: 13 r.

Přehlídka animovaného filmu slaví 10. narozeniny

Autor: Helena Vavrdová

Letošní jubilejní ročník Přehlídky animovaného filmu se uskuteční ve dnech 8.–11. prosince a vedle tradičně programově bohatých sekcí nabídne i jedinečná audiovizuální vystoupení, která budou k vidění v české i světové premiéře. V rámci sekce věnované animační technice navštíví festival i významný americký animátor a vynálezce animačního programu Rotoshop Bob Sabiston.

Hlavními tématy PAFu budou sekce Holci a kluky v animaci, Světlo a tma živé animace a PAF Rewind. Sekce Holci a kluky nasměruje diváky k jinému čtení tradičních animovaných příběhů v genderově zaměřených blocích, které doplní krátké přednášky českých genderových expertek, a představí také díla opomíjených ženských autorek. Sekce Světlo a tma živé animace diváky seznámí s netradičními postupy v animaci a zaměří se na světelný střih, animaci světelných objektů a konstrukci prostoru projekce. „Důraz bude kladen na velký podíl tmy, intenzivního blikání, světelných objektů a libého hluku. Instalováno bude i dílo Anthonyho McCalla, který v současnosti pracuje na 100 km vysoké světelné soše pro Olympijské hry v Londýně,“ doplňuje dramaturg PAFu Martin Mazanec. PAF Rewind s podtitulem Rotoskopie nabídne mimo rotoskopický workshop a přednášku Pavla Ryšky o historii této techniky také filmy, které byly touto hybridní kinematografickou formou vytvořeny. České zastoupení tu bude mít například Alois Nebel, o jehož vizuální podobě pohovoří v rámci prezentace grafického studia Tobogang samotní tvůrci snímku.

Diváci se mohou těšit i na tři ojedinělá audiovizuální představení. Páteční večer bude patřit kanadskému hudebníkovi Timu Heckerovi, který v kině Metropol za naprosté tmy představí své epické dílo RD1972. V Jazz Tibet Clubu vystoupí v sobotu francouzský hudebník Kangding Ray a vrcholem nedělního večera bude scénická podoba desky Zorya multimediálního umělce Floexe, kterou doplní Veronika Vlková.

Během trvání festivalu mohou diváci zhlédnout také instalace v bývalém jezuitském konviktu či speciálně pro PAF připravený obří hudební nástroj Archifon. Ten bude přístupný veřejnosti ve vybraných hodinách v Kapli Božího Těla. Již po páté se také uskuteční soutěž Jiné vize, jejímž kurátorem je tentokrát historik animace Pavel Ryška.

Desátý ročník Přehlídky animovaného filmu proběhne ve dnech 8.-11. prosince v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého, kina Metropol, Café Tungsram Transit, Galerii U Mloka, Klubu Vertigo, Jazz Tibet Clubu, vitríně Deniska a na dalších místech Olomouce. Čtyřdenní akreditace stojí 550 Kč, děti do 15 let, studenti, členové Filmového klubu a držitelé ZTP zaplatí 400 Kč. Vstupné na jednotlivé programové bloky je 70 Kč, za speciální vystoupení Tima Heckera, Kangdinga Raye a Floexe zaplatí zájemci 200 Kč. Více na www.pifpaf.cz.

Helena Vavrdová, foto archiv PAF



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew