Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
03.06.2010, 11:00, Stáří: 14 r.

Přijďte mezi uměnovědce!

Autor: Jiří Štefanides

Setkání uměnovědců, absolventů, studentů, pedagogů a dalších pracovníků kateder FF UP muzikologie, dějin umění a divadelních, filmových a mediálních studií po dvaceti letech (1990–2010) se uskuteční v sobotu 12. června 2010 v Uměleckém centru UP. Počet absolventů všech druhů a forem studia se za tu dobu odhaduje na nejméně 2 500.

 

Setkání bude provázet bohatý umělecký program, který oživí všechny hlavní prostory Uměleckého centra UP až do večerních hodin. V 11.00 hodin se všichni sejdeme na hlavním nádvoří a po společném přivítání se rozptýlíme na katedry. Od 14.00 hodin začne hlavní program. Ve stanu na parkánu (v případě nepříznivého počasí v atriu) se uskuteční zcela ojedinělé vystoupení divadelního sdružení Buď sám sebou, které předvede poutavé scény z her Jiřího Mahena Nebe, peklo, ráj a Ladislava Stroupežnického Na valdštejnské šachtě. Členy sdružení jsou současní nebo bývalí pedagogové všech tří uměnovědných kateder Ladislav Daniel (ředitel), dále Eva a Jan Vičarovi, Jan Roubal, Tatjana Lazorčáková, Jiří Štefanides, Stanislav Tesař a další. Ve filmovém sále se uskuteční projekce vzácných videodokumentů, na nichž se uvidí mnoho absolventů i tehdejších pedagogů: mezi nimi bude Horká kaše z roku 1998 (studentský happening v tehdy ještě zchátralém konviktu před rekonstrukcí), oficiální otevření Uměleckého centra UP v listopadu 2002, pouliční happening Poprava českých vysokých škol v Olomouci a v Praze (8. a 9. 11. 2003), protest vysokých škol Týden neklidu (29. 3.–1. 4. 2004), videodokument z exkurze Katedry muzikologie ad. Pod širým nebem bude hrát Free Jazz Triokoncert posluchačů Katedry muzikologie a v kapli se bude konat . V rámci setkání se rovněž uskuteční vernisáž výstavy Gustav Mahler – život a dílo.

Zváni jsou samozřejmě i kolegové z kateder výtvarné výchovy a hudební výchovy Pedagogické fakulty, kteří spolu s námi Umělecké centrum UP zakládali, a všichni další členové akademické obce UP.

Oslavy budou odpovídat významu obnovení zmíněných uměnovědných studií před dvaceti lety jako historické nápravy jejich násilného uzavření v období tzv. konsolidace v 70. a 80. letech minulého století.

Kdo přijde, nebude litovat!

Doc. J. Štefanides, vedoucí KDFMS



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew