Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
01.09.2009, 13:00, Stáří: 15 r.

Projekt „Rozhoduj o Evropě“ podpořen také Úřadem vlády ČR

Autor: Jiří Lach

Univerzita Palackého ve spolupráci s nadací Konrad Adenauer Stiftung a obecně prospěšnou společností EUTIS získala dalšího významného partnera pro realizaci projektu „Rozhoduj o Evropě“. Vedle grantu Evropského parlamentu může univerzita počítat také s podporou Úřadu vlády ČR, který projekt vyhodnotil jako vůbec nejlepší ze všech předložených žádostí.

S cílem zvýšit povědomí o fungování evropských institucí vyhlásil odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR dotační řízení na podporu projektů v rámci koncepce informování o evropských záležitostech v ČR na rok 2009. Do dotačního řízení se přihlásila také Univerzita Palackého, které se ve spolupráci s Konrad Adenauer Stiftung a obecně prospěšnou společností EUTIS již podařilo získat jako jediné vzdělávací instituci v České republice grant Evropského parlamentu na rok 2009. V konkurenci projektových záměrů z celé České republiky byl projekt ohodnocen nejlépe ze všech a získal tak finanční podporu Úřadu vlády ČR. „Jsme potěšeni, že se projektu, který originální formou zvyšuje povědomí středoškolských studentů o fungování institucí EU, dostalo v Praze stejného ohodnocení jako v Bruselu,“ uvedl Dr. Dan Marek z Katedry politologie a evropských studií FF UP a zároveň vedoucí celého projektu.

Hlavním cílem projektu je dosažení hlubší informovanosti o fungování institucí EU a vytvoření platformy pro setkávání středoškolských studentů s univerzitními studenty. První fází projektu byla konference „Evropský parlament v roce voleb“, která se za účasti čtyř europoslanců za Českou republiku uskutečnila v dubnu 2009 v Kapli Božího Těla v prostorách Uměleckého centra UP. Projekt pokračuje v měsících září a říjnu regionálními semináři, které se budou konat ve všech krajských městech ČR. Studenti vybraní během těchto regionálních seminářů se v rolích zástupců jednotlivých členských zemí EU sejdou v listopadu v Olomouci, aby simulovali zasedání Evropského parlamentu a Rady EU. Institucionální trojúhelník EU doplní vysokoškolští studenti, kteří budou simulovat práci evropských komisařů. K dotvoření atmosféry co nejvíce blízké vrcholným jednáním evropských institucí budou do simulace zapojeni také další vysokoškolští studenti v rolích lobbyistů a novinářů.

Projekt „Rozhoduj o Evropě“ je realizován Katedrou politologie a evropských studií FF UP za finanční podpory Evropského parlamentu, Úřadu vlády ČR a nadace Konrad Adenauer Stiftung a ve spolupráci s obecně prospěšnou společností EUTIS. Nad projektem převzal záštitu ministr pro evropské záležitosti Mgr. Štefan Füle. Projekt byl zahájen 1. 4. 2009 a potrvá do 31. 1. 2010.

Doc. Jiří Lach, Ph.D., M.A., vedoucí Katedry politologie a evropských studií FF UP, foto: archiv katedry

Další informace poskytne:
Mgr. Roman Badík
koordinátor projektu
tel.: +420 777 149 787
email: roman.badik@eutis.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew