Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
03.05.2012, 14:13, Stáří: 12 r.

Projekt UPBorec nasazuje laťku proklatě vysoko

Autor: Ondřej Martínek

Ačkoli nový internetový projekt UPBorec.cz slouží studentům Univerzity Palackého teprve několik týdnů, již přilákal stovky mladých lidí, kteří jeho služeb využívají. Virtuální prostor, za nímž stojí sami studenti UP, přináší nejen jedinečný prostor pro sdílení studijních materiálů, ale je především prostředkem evaluace pedagogů a vyučovaných předmětů. A to vše přehledně, pohodlně a zdarma.

O výjimečnosti projektu svědčí i téměř tisícovka registrovaných uživatelů, kteří využívají UPBorce k hodnocení studia, sdílení zápisků z hodin, ale také k hledání brigády nebo ubytování. Na webu nechybí ani oblíbená rubrika Spolujízda, kdy nabízejí přespolní studenti s autem jiným studentům možnost se svézt s nimi či přehled kulturních akcí. Širokou nabídku služeb doplňuje virtuální Tržiště, kde mohou studenti prodávat i nakupovat všechno možné, např. učebnice či výpočetní techniku „z druhé ruky“.

„Zatím nejvíc funguje sdílení souborů, a potom hodnocení učitelů a předmětů. U hodnocení je v obou případech kolem stovky komentářů, ale souborů už je snad přes 120. Hodně je třeba slajdů z přednášek nebo zápisků z hodin, které už si nemusí studenti posílat třeba přes maily nebo nahrávat na třídní profily na Spolužácích, ale hodí to jednoduše k nám,“ popisuje život na portálu jeden z jeho zakladatelů Anton Kuzmin, student třetího ročníku Aplikované informatiky.

O tom, že za celým projektem stojí právě mladí informatici, svědčí i jeho promyšlenost. Chcete ohodnotit učitele? Vyberete si fakultu a příslušnou katedru a objeví se před vámi abecední seznam všech vyučujících včetně jejich titulů. Po rozkliknutí jména se pak zobrazí všechny komentáře k danému pedagogovi. Obdobně přehledně mohou studenti sdílet i studijní materiály, stačí si vybrat obor a daný předmět. „UPBorec je primárně určený studentům, na UP jsme vlastně nezávislí. Při registraci se musí vyplňovat studentské ID ze STAGu, takže by se tam učitelé ani neměli dostat. Samozřejmě si můžou najít nějakého náhodného studenta a přihlásit se přes něj, což ale nechceme. Jinak máme v plánu s katedrami do budoucna spolupracovat, chceme jim nabídnout zpětnou vazbu, kterou u nás studenti nechávají. Myslím, že by to mohlo zajímat i je, protože nějaká evaluace ze strany univerzity zatím moc nefunguje. A samozřejmě to, co poskytneme škole, bude anonymní, takže se studenti nemusí bát, že na ně něco práskneme,“ doplňuje s úsměvem Kuzmin.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew