Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
17.01.2014, 12:30, Stáří: 11 r.

Psavci, pozor! Zapište se do workshopů a pište!

Autor: Lenka Skácelíková

Účastníci 20. ročníku Literární soutěže UP a také studenti Filozofické fakulty UP si v letním semestru 2014 mohou zapsat hned dva workshopy tvůrčího psaní. Oba povedou odborníci na slovo vzatí: první z nich René Nekuda z pražské Literární akademie, seminář tvůrčího psaní zaštítí Antonín Bajaja.

Příběhy kolem nás

Setkání s René Nekudou v termínu od 28. února do 1. března 2014 bude zaměřeno na téma „příběh“. „Příběhy jsou všude okolo nás. Nedá se jim uniknout, nelze s nimi vyjednávat. Neustále nás pohlcují, až se sami nakonec stáváme jedním z nich. V tomto kurzu budeme společně formou diskuzí a krátkých kreativních cvičení hledat svůj autorský hlas; tj. vhodný pár obuvi a tempo, ve kterém by se nám dobře šlapalo po papíře. Někdo totiž rád běhá s lehkostí a elegancí, jiný potřebuje dusat s vážnou tváří, třetí upřednostňuje promyšlený a sebejistý krok. A nic z toho není špatně,“ řekl lektor kurzu René Nekuda.

Druhá část kurzu bude věnována řemeslu. Účastníci se spolu s lektorem projdou stavbou příběhu a jeho nejdůležitějšími částmi. Prozkoumají okolnosti vzniku uměleckého textu a seznámí se s procesem publikace a tvorby rukopisu.

  • termín: 28. 2.–1. 3. 2014 (9:00–16:00), pauza na oběd.
  • max. počet účastníků: 15
  • Zájemci, hlaste se na kontakt@renenekuda.cz 

Tvůrčí psaní v diskuzi

Seminář tvůrčího psaní Antonína Bajaji osloví především studenty se zájmem o vlastní literární tvorbu. Seznámí se s obecnými zákonitostmi tvorby základních literárních druhů. Značnou pozornost budou věnovat rovněž genezi a recepci textu. Seminář je založen na tvorbě a prezentaci vlastních textů pod dohledem vedoucího semináře a na vzájemné diskuzi nad texty.

„Cílem kurzů Tvůrčího psaní není naučit někoho psát, ale dát mu podnět k rozvoji osobitého stylu, a k tomu je nutný cit k volbě slov a skladbě vět spolu se smyslem pro zachycení věcí, jevů, nálad či pocitů, aby pak mohl autor rozvíjet příběhy a myšlenky. Spolehlivou cestou k psaní dobrých textů je čtení dobrých knížek; samozřejmě tvůrčím způsobem, kdy čtenáře nevede jen dějová linie, ale pod hladinou vět objevuje mnohem víc, a tak se stává spoluautorem, protože na psaní je nejtěžší něco nenapsat; jako auru mezi řádky – ten dar pro vnímavé čtenáře. Na kurzech Tvůrčího psaní je důležité, že mnohé adepty od psaní zavčas odradí, některé k němu s pokorou přiblíží,“ uvedl Antonín Bajaja.

Předzápis začne 21. ledna 2014 v 8 hod a potrvá do 24. února do 24 hod.

  • Max. počet účastníků: 17
  • Kredity: 3
  • Zápis ve STAGu


Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew