Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
04.11.2009, 08:45, Stáří: 15 r.

Publikace Univerzity Palackého k 20. výročí Listopadu 89

Autor: Tomáš Hrbek

Univerzita Palackého v Olomouci vydává k výročí 20 let svobody a demokracie několik publikací, kterými chce představit svou historii v dějinných souvislostech. Více než čtyřsetletý vývoj olomoucké univerzity dokumentuje slovem a obrazem kniha Univerzita v Olomouci 1573–2009, osobní pohled na období od 50. let minulého století do současnosti přináší paměti Jana Peřiny Proměny doby, období normalizace připomene kolekce fotografií Jindřicha Štreita Doba normalizace ve fotografii a sametovou revoluci přiblíží druhé, upravené vydání fotografií Petra Zatloukala Gaudeamus.

 

Univerzita v Olomouci 1573–2008

Publikace kolektivu autorů (Jiří Fiala, Zdeněk Kašpar, Leoš Mlčák, Miloslav Pojsl, Pavel Urbášek) přehledně informuje o historii školství v Olomouci před příchodem řádu Tovaryšstva Ježíšova (jezuitů) do Olomouce, o vzniku a vývoji zdejší jezuitské univerzity (1873–1773), státní univerzity v Olomouci a v Brně (1773–1782), C. k. lycea v Olomouci (1782–1827) a C. k. Františkovy univerzitě v Olomouci (1827–1860). Následující kapitoly publikace jsou věnovány historii samostatné Teologické fakulty (1860–1919) a Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci (1919–1939), jakož i vzniku a dosavadní historii Univerzity Palackého v Olomouci (1946–2009). Publikace dále obsahuje chronologický přehled historie olomouckého vysokého učení a soupis jeho rektorů, jakož i děkanů samostatných teologických fakult. V bohatém obrazovém materiálu publikace jsou poprvé barevně reprodukovány papežské a císařské zakládací listiny olomoucké jezuitské univerzity.

 

Jan Peřina: Proměny doby

V druhém svazku edice Pamětí UP prochází přední vědecká osobnost Univerzity Palackého celým svým životem. Z jeho vyprávění se dozvídáme o těžkém zápasu o přístup ke vzdělání, o odsouzení otce, který byl v 50. letech minulého označen za kulaka, o vojenské službě. Knížka je také pohledem pamětníka na rozvoj oboru optika, v němuž profesor Jan Peřina významně přispěl. O podnětu k sepsání knížky, kterou začal psát v roce 1986, říká: „ Jak vzpomínkovou, tak kronikovou část jsem psal pro vlastní poučení a pro informaci vlastních dětí, či nejvýše dalších členů rodiny a přátel. Rozhodně ne pro širokou veřejnost. Je proto styl psaní přímočarý a někdy značně kritický. Ale taková byla doba, kterou jsem si nevybral.“

 

Jindřich Štreit: Doba normalizace ve fotografii

Kolekce více než 50 dosud nepublikovaných fotografií je součástí doprovodné publikace k 16. přednášce v rámci cyklu přenášek k poctě prvního rektora obnovené olomoucké univerzity. Soubor je komponován jako curriculum vitae normalizace.

 

Petr Zatloukal: Gaudeamus

Druhé vydání knihy je obohaceno o nový text Josefa Jařaba, o několik fotografií a vzpomínku autora. „Na první spontánní listopadové shromáždění na olomouckém náměstí jsem si přinášel fotoaparát pod kabátem. Náměstí bylo tehdy obstoupeno policajty a nebylo jasné, jak se situace vyvine. To byl pro mě dost vážný moment. Následující dny a týdny přinesly řadu zvratů, v nichž se v sinusoidách střídaly počáteční obavy s uvolněním. Nad tím převládalo vědomí, že se něco děje, že jsme svědky dějinného zlomu. Tehdy jsem snad poprvé a naposled v životě zažil naprosté splynutí s fotoaparátem, měl jsem pocit, že fotím přirozeně a samozřejmě, tak jako dýchám,“ píše v ní o svých pocitech při fotografování studentské stávky.

 

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-th-)

 

Kontakt:         

PhDr. Rostislav Hladký

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

mobil: 602 543 530

e-mail: kancler@upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew