Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
09.01.2012, 09:11, Stáří: 13 r.

Reformu vysokých škol odmítla většina akademických senátů v republice

Autor: Milada Hronová

Návrhy věcného záměru zákona o vysokých školách a věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům odmítlo 5. ledna dvacet z šestadvaceti akademických senátů českých veřejných vysokých škol. V podepsané listině figuruje také Akademický senát Univerzity Palackého.

„Zamítavé stanovisko formulované 5. ledna předal o den později vládě České republiky Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK v Praze,“ potvrdil výsledek jednání doc. Miroslav Dopita, předseda AS UP. V usneseních reprezentace akademických senátů se poukazuje především na to, že MŠMT oproti slibům daným zástupcům Rady vysokých škol v průběhu vypořádání neoznačilo neakceptované zásadní připomínky RVŠ jako rozporné. Tím se MŠMT fakticky vyhnulo skutečnému řádnému vypořádání jedenácti zásadních připomínek Rady vysokých škol, o kterých by jinak muselo explicitně a zdůvodněně všechny členy vlády informovat. Podle vládě předaného stanoviska je předkládací zpráva k věcnému záměru zákona o vysokých školách ze dne 4. ledna 2012 navíc účelově zavádějící a úmyslně zkresluje připomínky podané RVŠ.  

Předsedové akademických senátů ve svém stanovisku vyzývají akademické senáty, aby věnovaly pozornost především informování členů akademické obce o rizikách spojených s případným přijetím navrhovaných věcných záměrů, aby zvážily všechny vhodné kroky, které by přiměly státní moc respektovat vůli členů akademických obcí a jejich demokraticky ustanovených reprezentací včetně případných veřejných vystoupení. Pod nimi se v případě potřeby mohou skrývat nejen rezoluce, petice, ale též demonstrace nebo stávky. Předsedové akademických senátů zároveň vyzývají senáty, aby zvážily i optimální načasování těchto kroků v závislosti jak na postupu projednávání věcných záměrů v Legislativní radě vlády, vládě ČR, tak na harmonogramu akademického roku.

AS UP zaujal negativní stanovisko k aktuálně připraveným věcným záměrům zákonů již na svém zasedání 21. prosince 2011. V přijatých usneseních se uvádí, že věcný záměr zákona o vysokých školách oslabuje pozici stávajících samosprávných orgánů akademické obce ve prospěch orgánů mocensky dosazených ze strany státu, což ohrožuje nezávislost vysokých škol. AS UP vyjádřil také podporu kritice, jež k návrhu věcného záměru zákona o vysokých školách  předložila Rada vysokých škol – k návrhu vypracovala dvaatřicet zásadních připomínek – i Česká konference rektorů a požádal MŠMT ČR o jejich plné respektování. Zcela zásadní nesouhlas vyjádřil s přípravou a předložením věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům a požádal ministra o stažení tohoto návrhu.

Podle stanoveného harmonogramu by dokumenty měly být předloženy Parlamentu České republiky již  v polovině roku 2012. I když se počítá s přechodným ustanovením některých paragrafů na období pěti let, očekává se, že v platnost vstoupí v roce 2013.

Usnesení předsedů akademických senátů vysokých škol
Dopis vládě ČR
Připojení se Masarykovy univerzity k dopisu vládě ČR

Milada Hronová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew