Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
21.05.2012, 10:55, Stáří: 12 r.

Rytmus jako tanec města na Katedře žurnalistiky

Autor: Tomáš Vovsík

Téma rytmu v podání filosofa z povolání nemusí být pouze hlubokou metafyzikou, jak ukázal prof. PhDr. Miroslav Marcelli, PhD. (FiF UK v Bratislavě) ve své přednášce Rytmus jako sociální, urbánní a kulturní fenomén, která proběhla 25. 4. v rámci interdisciplinárního cyklu Aktuální otázky médií, kultury a komunikace na Katedře žurnalistiky FF UP.

Profesor Marcelli se chtěl dle svých slov vyvarovat ryze akademického charakteru přednášky a spíše nastínit popis cest, kterými se dá k problematice rytmu dostat. Prvním krokem na jedné z těchto cest bylo téma města, které s rytmem úzce souvisí – a nutno připomenout, že urbánní filosofie je látkou, které se přednášející věnuje v poslední době intenzivně (knihy Filozofi v meste, 2008 a Mesto vo filozofii, 2011). Čím je tedy město? Jaký je způsob jeho existence? Město na nás působí tak, jako by se vzpíralo našemu rozumovému uchopení a mělo svůj vlastní život. Geometrické pojetí města selhává a jako vhodnější se jeví jeho přirovnání k rostlinám – ne však k rostlinám s hlavním kořenem, ale k nepravidelnému oddenku s mnoha centry (rhizomatu). Dalším krokem na cestě k rytmu je stanovení hlediska, z jakého se na problematiku díváme. Tímto hlediskem je urbánní antropologie: musíme odmítnout objektivitu městské reality, které již nedominuje mapa jako opis prostoru, ale itinerář jako opis akcí – aby člověk poznal město, musí sestoupit z výšin dolů. Vedle paradigmatu prostoru existuje i paradigma času, které je přinejmenším stejně tak důležité. Každý jednotlivý člověk žije v průsečíku časů. Tyto časy navíc zastřešuje čas kulturní. Rytmus má k času těsný vztah, protože je určitým druhem jeho frázování.

Aby se dalo mluvit o rytmu, musí být splněny tři podmínky: rytmus musí být kolektivní, přijatý a je možné ho skládat s jinými rytmy. Skládání rytmů se nazývá polyrytmie. A právě to, že naše společnost funguje v polyrytmické době, je její možnou změnou proti dřívějšku.

Přednáška se konala v rámci interdisciplinárního cyklus přednášek Aktuální otázky médií, kultury a komunikace, který pořádá Katedra žurnalistiky FF UP v rámci řešení projektu ESF Inovace oborů Kulturální studia a Mediální studia.

Tomáš Vovsík
foto Petr Bílek



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew