Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
05.11.2012, 08:36, Stáří: 12 r.

Středověká židovská ulice v Olomouci

Autor: Daniel Soukup

Foto: archiv autora

Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP srdečně zve na přednášku PhDr. Hedviky Sedláčkové, CSc., která se bude konat v knihovně kabinetu judaistiky (na třídě Svobody 26, 1. patro) ve středu 7. listopadu v 17,00 hodin.

Archeologickými výzkumy v Olomouci byly v letech 1997 a 1999 odkryté rovněž památky po židovské komunitě ve středověkém městě před vyhnáním v roce 1454, kdy také zanikla synagoga. Písemnými prameny je doložena roku 1434 jako „židovská škola“ v Židovské ulici – dnešní Univerzitní, ovšem přesné místo synagogy zůstávalo nejasné. Při archeologickém výzkumu bývalého jezuitského konviktu byly pod podlahami dvou místnosti západního křídla Starého konviktu odkryty pozůstatky zděné stavby, které lze interpretovat jako část synagogy. Část byla sice zničena při mladších přestavbách po polovině 15. století, ovšem dochované celky i detaily odpovídají jak požadavkům kladeným halachickým právem pro stavby synagogy, tak středověkým synagogám, které byly odkryty při archeologických výzkumech například ve Vídni a Řezně. Objekt vytesaný do skalního podloží pod kaplí Božího Těla pak lze interpretovat jako rituální lázeň - mikvi.

Další památky po Židech ve středověku byly v podobě náhrobních kamenů odkryté v dominikánském kostele Neposkvrněného početí (někdejším františkánském), postaveném za středověkými hradbami po polovině 15. století.

Za CJS se na vaši hojnou účast těší Daniel Soukup



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew