Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
25.09.2009, 08:58, Stáří: 15 r.

Svět divadla

Autor: Zdeňka Lammelová

50 let Divadelního ústavu a jeho publikací

V rámci oslav 50. výročí svého založení pořádá Institut umění - Divadelní ústav výstavu Svět divadla – 50 let Divadelního ústavu a jeho publikací, která se bude konat od 6. do 23. 10. 2009 ve 3. patře Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci, Univerzitní 3 - Konvikt. Výstava se koná ve spolupráci s Katedrou divadelních, filmových a mediálních studií FF UP v Olomouci.

Divadelní ústav vydal za padesát let své existence téměř šest set titulů a patří mezi jedno z nejvýznamnějších nakladatelství divadelní literatury v České republice. Soustřeďuje se na původní i překladovou literaturu zabývající se historií i současností českého i světového divadla, na knihy týkající se divadelní teorie a kritiky, divadelní hry a odborné slovníky a encyklopedie.

Výstava Svět divadla představuje přibližně šedesát titulů z produkce Divadelního ústavu a jejich prostřednictvím dokumentuje, jak se proměňoval Divadelní ústav a jeho vydavatelská činnost, ale i české divadlo a česká teatrologie. Na výstavě najdete mimo jiné významné edice, které Divadelní ústav vydával, a jeho nejúspěšnější tituly. Jedním z oddílů výstavy je část věnovaná oblasti scénografie, další prezentuje významný ediční projekt Česká divadelní encyklopedie nebo systematickou činnost Divadelního ústavu na poli dokumentace českého divadla. Nechybí samozřejmě ani prezentace nejnovějších publikací.

Výstavu publikací doplní také fotografie, které pocházejí z fotoarchivu Divadelního ústavu a zachycují významné počiny českého divadla od 2. poloviny minulého století po současnost objektivy předních divadelních fotografů jako jsou Jaromír Svoboda, Jaroslav Krejčí, Vladimír Svoboda nebo Bohdan Holomíček či Viktor Kronbauer.

Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 6. října v 17 hodin, ve 3. patře Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci, Univerzitní 3 – Konvikt, Olomouc.

Pozvánka



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew