Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
16.05.2011, 12:28, Stáří: 13 r.

Univerzita otevře svou mateřskou školu v polovině příštího akademického roku

Autor: Milada Hronová

V části budovy kolejí J. L. Fischera zahájí provoz 1. února 2012 Univerzitní mateřská škola a Klub předškoláků. Škola i Klub vznikají v rámci evropského projektu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, který společně s Pedagogickou fakultou řeší Přírodovědecká fakulta UP.  V současné době je připraveno dotazníkové šetření s cílem poskytnout rodičům i budoucím klientům předškolního zařízení možnost podílet se na přípravě a organizaci předškolního kurikula. Dotazník je k dispozici na webových stránkách univerzity.

„Nově zřizovaná mateřská škola s kapacitou více než padesát míst bude poskytovat nadstandardní služby spojené s logopedickým a pedagogicko-psychologickým poradenstvím. Chystá se nabídnout také jazykové vzdělávání. Odbornou garanci nad ní bude držet Pedagogická fakulta UP, která se bude spolupodílet na řadě vzdělávacích a poradenských aktivit, jež se stanou součástí vzdělávacího programu MŠ. Mateřská škola tak bude využívat kapacit odborníků z vlastních řad, a to s cílem komplexního pojetí předškolního vzdělávání v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem předškolního vzdělávání,“ řekla Žurnálu UP doc. Eva Šmelová, Katedra primární pedagogiky PdF UP a  manažerka projektu Univerzitní mateřská škola a Klub předškoláků. Klub předškoláků, který bude součástí mateřské školy, pak bude určený zejména pro nepravidelnou docházku dětí do MŠ. Budou v něm realizovány vzdělávací aktivity zaměřené na činnosti podle zájmu dětí, a to s důrazem na rozvoj tvořivosti a elementárních základů klíčových kompetencí. K výhodám nově budované mateřské školy bude pak patřit mj. to, že provoz tohoto zařízení bude upravován podle potřeb zaměstnanců univerzity, k jeho prodloužení např. dojde v době státních závěrečných zkoušek atd. „V současné době připravujeme nezbytnou dokumentaci pro zařazení MŠ do rejstříku škol. Od pondělka 16. května jsou na univerzitním webu v oddíle Zaměstnancům vytvořeny webové stránky, jejichž prostřednictvím budeme informovat rodiče dětí o projektu UMŠ a Klubu předškoláků a o možnostech podání přihášek, komentovala přípravy vzniku Univerzitní MŠ doc. Eva Šmelová. „Unikátnost tohoto projektu v rámci ČR spočívá mj. v zaměření – projekt podporuje rovné příležitosti na trhu práce a sladění pracovního a rodinného života vědecko-pedagogických zaměstnanců obou fakult UP,“ dodala prof. Libuše Ludíková, děkanka PdF UP.

Pedagogická fakulta, jejímž cílem je vychovávat budoucí učitele všech typů a stupňů škol, se již delší dobu zabývala myšlenkou vybudovat v souladu s trendy preprimárního vzdělávání předškolní zařízení, které by napomohlo sladit náročný pracovní a rodinný život svých zaměstnanců. Přírodovědecká fakulta, která je známá svými popularizačními aktivitami mezi dětmi a mládeží, ji v tomto záměru v posledním období velmi podporovala.

(Více včetně dotazníku na: www.upol.cz/skupiny/zamestnancum/materska-skola/)



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew