Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
09.09.2009, 07:13, Stáří: 15 r.

Univerzita Palackého obdrží pozůstalost Josefa Jostena

Autor: ok

Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se spolu s Anglo-americkou vysokou školou, o.p.s., v Praze podílí na pořádání mezinárodního vědeckého symposia Demokratický exil ze zemí sovětského bloku ve Velké Británii. Akce se koná u příležitosti 20. výročí pádu komunismu ve střední Evropě, a to v pátek 11. září 2009 od 9.30 do 17.00 hodin v budově Anglo-americké vysoké školy v Praze na Malé Straně. Záštitu nad ní převzal místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Petr Pithart.

Jedním z důležitých bodů symposia bude předání pozůstalosti Josefa Jostena (1913–1985), významného příslušníka československého demokratického exilu ve Velké Británii, Centru pro československá exilová studia Univerzity Palackého v Olomouci. Tento obsáhlý a cenný  soubor dokumentů uložený ve 40 krabicích převezmou děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého Ivo Barteček a ředitel centra Miloš Trapl za přítomnosti prorektorky pro akademické záležitosti Anglo-americké vysoké školy Milady Polišenské, která předání pozůstalosti dojednala a připravila.

Ve freskovém sále Anglo-americké vysoké školy bude současně zahájena výstava dokumentů z Jostenovy pozůstalosti, která bude přístupna do 18. září 2009, současně bude představena kniha Milady Polišenské Zapomenutý „nepřítel“ Josef Josten. Free Czechoslovakia Information na pozadí československo-britských diplomatických styků 1948–1985, která právě vyšla v Nakladatelství Libri.

Josef Josten – český demokratický novinář, antikomunistický aktivista a obhájce lidských práv a svobody, který žil od komunistického převratu v únoru 1948 v exilu v Anglii. V roce 1948 založil soukromou informační agenturu Free Czechoslovakia Information (FCI), která existovala až do roku 1982 a vydávala periodika From Behind the Iron Curtain Čechoslovák. Josten mobilizoval proti komunismu řadou kampaní a akcí. V roce 1979 založil British Committee for Defence of the Unjustly Prosecuted a až do své smrti v roce 1985 usiloval o osvobození vězňů svědomí v Československu – členů Charty 77, VONSu a především Václava Havla.

Bližší informace též na info@aauni.edu.

Kontakt:         

PhDr. Rostislav Hladký

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

mobil: 602 543 530

e-mail: kancler@upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew