Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
31.01.2012, 14:33, Stáří: 12 r.

Univerzita Palackého otevřela svou první mateřskou školu

Autor: Milada Hronová

foto www.ms.upol.cz

Pětadvacet dětí (nejen) zaměstnanců Univerzity Palackého nastoupí ve středu 1. února do nové univerzitní mateřské školy a Klubu předškoláků. Jde o veřejnou mateřinku, jejíž provoz zabezpečuje Pedagogická a Přírodovědecká fakulta UP. První univerzitní školka našla zázemí ve zrekonstruovaných prostorech kolejí J. L. Fischera. Kapacita mateřské školy činí padesát míst. Zápis do druhé třídy, jež se otevře v září, se uskuteční na konci února. Rodiče zaplatí každý měsíc 1 200 korun školného.

„Jsem rád, že můžeme nabídnout služby univerzitní mateřské školy nejen univerzitním pracovníkům, ale také veřejnosti. Podpoříme tak myšlenku, která vnímá Olomouc jako univerzitní město,“ řekl při slavnostním otevření prof. Miroslav Mašláň, rektor UP.  

Koncepce mateřské školy naváže na klasický vzdělávací program. Využije však odborné zázemí, které se na univerzitní půdě nabízí. „Pedagogové budou u dětí rozvíjet tělesné, výtvarné či hudební dovednosti, chceme se věnovat také přípravě na výuku cizích jazyků či rozvoji základních dovedností dětí v oblasti IT. To vše zábavnou formou  v rámci běžného denního režimu," sdělila za řešitelský tým doc. Eva Šmelová, vedoucí Katedry primární pedagogiky PdF UP. Mateřská škola nabídne také logopedickou, speciálně-pedagogickou či psychologickou poradnu.

Děti si školku samy zútulní
V tuto chvíli jsou stěny nového zařízení ve Šmeralově ulici čistě bílé. „Děti si prostory vyzdobí samy. Bude to jejich mateřská škola a my bychom rádi, aby do míst, kde budou trávit hodně času, vnesly něco svého,“ dodala Šmelová. Na výzdobě interiéru by se měla podílet i Katedra výtvarné výchovy PdF UP, exteriéry upraví Přírodovědecká fakulta UP ve spolupráci s Botanickou zahradou.

Provoz Univerzitní mateřské školy by měl být flexibilní, vstřícný potřebám mladých vědeckých pracovníků. „Od prvního února sice  máme nastavenou otvírací dobu od půl osmé do půl páté, ale teprve nyní začneme zjišťovat reálné požadavky rodičů, jimž chceme maximálně vyjít vstříc,“ vyjádřila se Bc. Taťána Nátěstová, ředitelka univerzitní mateřské školy. Klub předškoláků pomůže rodičům, jež potřebují své děti hlídat nepravidelně. Tyto služby mohou využít i studenti doktorského studia.

Pomoc mladým vědcům
O univerzitní mateřské školce poprvé mluvil prof. J. Ševčík, děkan PřF UP, a prof. L. Ludíková, děkanka PdF UP, zhruba před pěti lety. „Snažíme se vytvořit podmínky proto, aby mladí pracovníci na univerzitě zůstávali. Tato mateřská škola je v rámci Univerzity Palackého první, ale ne poslední. Na Přírodovědecké fakultě se už nyní snažíme, aby podobné zařízení vzniklo také v areálu průmyslové zóny Šlechtitelů v Holici, kde z dotačních prostředků EU budujeme nová vědecká centra. Rádi bychom mladým vědcům zajistili co nejlepší zázemí. Podobné záměry má již nějaký čas také Filozofická fakulta,“ uvedl prof. Juraj Ševčík, děkan PřF UP.

Univerzitní mateřská škola vznikla díky realizaci evropského projektu v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost s názvem „Univerzitní mateřská škola a Klub předškoláků“, spolufinancovaného Evropskou unií a rozpočtem ČR. Fakulty do této stavby investovaly zhruba osm milionů korun, do vybavení kolem tří milionů korun. Univerzitní mateřská škola a Klub předškoláků UP je prvním zařízením tohoto typu, jež bylo zařazeno do rejstříku škol MŠMT ČR.

Základní údaje o projektu:

Mateřská škola Univerzity Palackého v Olomouci a Klub předškoláků Reg. číslo projektu: CZ 1.04/3.4.04/54.00192
Program podpory: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost
Prioritní osa: 4.3 Sociální integrace a rovné příležitosti
Oblast podpory: 4.3.4 Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce a sladění pracovního a rodinného života
Celková výše finanční podpory: 4.605.276 Kč
Datum zahájení projektu: 15. 9. 2010
Termín ukončení projektu: 14. 9. 2013

Cíle projektu:

  • realizovat univerzitní MŠ a Klub předškoláků s uplatněním principů slaďování osobního a pracovního života v podmínkách UP;
  • zajistit rovné příležitosti pracovníkům UP, podpořit snadnější návrat do pracovního procesu po ukončení mateřské a rodičovské dovolené;
  • zabezpečit péči o děti pracovníků UP a ostatních zájemců, včetně časově flexibilního provozu;
  • zajistit nepravidelné hlídání dětí pracovníků a Ph.D. studentů kooperujících fakult (PřF a PdF UP) v Klubu předškoláků.

Více informací v oddíle Zaměstnancům / Mateřská škola nebo na www.ms.upol.cz.  



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew