Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
12.06.2009, 13:48, Stáří: 15 r.

Univerzita Palackého představila unikátní spojení atlasové kartografie s politologií

Autor: Milada Hronová

Křest publikace

Pavel Šaradín

Vít Voženílek

Vodou z řeky Moravy byl 12. června slavnostně pokřtěn Atlas voleb do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2000, 2004 a 2008. Publikace zahrnující výsledky voleb všech politických stran od roku 2000 je určena nejen zájemcům o atlasovou kartografii a politologii, ale také politickým stranám i širší veřejnosti. V nákladu šest set kusů ji vydalo Vydavatelství Univerzity Palackého.

„Atlas voleb do Zastupitelstva je naprostou novinkou. V České republice nikdy podobné dílo publikováno nebylo. I proto můžeme říci, že je unikátní, nejlepší, nejpodrobnější a podle mne také ve velmi dobrém grafickém zpracování,“ řekl iniciátor díla Vít Voženílek, vedoucí Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP. Dodal, že úvodním slovem do knihy přispěli hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, poslanec Evropského parlamentu Jan Březina a předseda Vlády ČR Jan Fischer.

„Myšlenka vytvořit takový atlas se mi velmi líbila už ve chvíli, kdy jsem byl přizván ke spolupráci. I když jsem se sám kdysi pokoušel vytvářet povolební statistiky, vždy však v mnohem jednodušší formě. Nyní jsem měl možnost komentovat mapy. Prostorová vizualizace je skutečně unikátní,“ sdělil Pavel Šaradín z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty UP, jeden z autorů právě vydané knihy. K těm dalším, kteří se na knize podíleli, pak patří Naděžda Demlová, ředitelka Českého statistického úřadu (pobočka Olomouc), Hana Dziková, ředitelka Vydavatelství UP, Ivana Perůtková, grafička, Zuzana Šťávová, asistentka Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP, studenti Alžběta Brychtová a Bohumil Ptáček.

„Spojení politických věd a geografie je nesmírně důležité. Vidím v tom budoucnost pro politické strany,“ dodal politolog Pavel Šaradín v návaznosti na informaci o tom, že mapy velmi rychle dokážou informovat, v tomto případě o účasti voličů ze všech čtyři set obcí v Olomouckém kraji.

„Přeji této publikaci, aby se rozšířila taktéž na širší území. Pro její transparentnost si myslím, že by ji jistě uvítaly všechny politické strany,“ dodal před křtem europoslanec Jan Březina.

Atlas voleb do Zastupitelstva Olomouckého kraje 2000, 2004 a 2008 vznikl společným úsilím pobočky Českého statistického úřadu v Olomouci, Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP a Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty UP.

 

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-map-, foto -mo-)

Bližší informace podá:

Kontakt:         

Prof. RNDr. Vít Voženílek

PhDr. Rostislav Hladký

profesor Katedry informatiky PřF UP

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585 634 513

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

 

mobil: 602 543 530

e-mail: vit.vozenilek@upol.cz

e-mail: kancler@upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew