Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
16.11.2009, 07:00, Stáří: 15 r.

Univerzita Palackého slaví 20. výročí Listopadu 89

Autor: Tomáš Chalupa

foto Petr Zatloukal

Univerzita Palackého v Olomouci společně se statutárním městem Olomouc a Olomouckým krajem připravila bohatý program u příležitosti 20. výročí listopadové revoluce. Příspěvek univerzity k oslavám je organickou součástí vlastní sebereflexe, novodobé tradice i tvůrčího směřování. Vernisáže, přednášky, setkání s pamětníky, koncerty a další akce spojené s oslavami budou probíhat od 5. až do 28. listopadu. Připomeňme jen ty nejdůležitější; kompletní program oslav naleznete v odkazu pod článkem.

Křest knihy Jana Peřiny Proměny doby
10. listopadu proběhl v Kapli Božího Těla křest pamětí Jana Peřiny Proměny doby spojený s autogramiádou. Jednu z kapitol knihy přečtl ředitel Českého rozhlasu Olomouc Pavel Hekela.

Sametové dny (2009) - filmové projekce v kině Metropol
Do časů minulých, leč ne zas tak vzdálených, se přenesou návštěvníci akce Sametové dny (2009), která se bude konat 16. a 17. listopadu v kině Pohraniční stráže (jméno se kinu vrátilo jen pro tyto dny, pak se nadále bude jmenovat kino Metropol).  Zde bude probíhat po oba dva dny multimediální program spojený s prezentací dobových fotografií, promítáním filmů a diskusí s pamětníky.  K vidění budou opravdové filmové lahůdky. První z nich je film z roku 1960 Vyšší princip, který je jedním z nejvýznamnějších snímků československé kinematografie. Kvalitativní i ideový protipól tomuto dílu bude tvořit film Velké přání z roku 1981. Tento snímek je opravdovým filmovým paskvilem, který nakonec ani sami soudruzi nepustili díky jeho nevalné kvalitě do distribuce. Třetím filmem bude dokumentární snímek Martina Müllera s názvem Sametové dny, který bude uveden v premiéře. V něm dostávají olomoučtí protagonisté listopadu 89 možnost zavzpomínat s odstupem 20-ti let na pohnuté období v dějinách naší země, jehož byli přímými účastníky.  Program je určen studentům středních škol (pondělí dopoledne), studentům UP (pondělí odpoledne) a veřejnosti (úterý dopoledne).

Děkovná bohoslužba za 20 let svobody
Dne 18. listopadu 2009 se v chrámu Panny Marie Sněžné v Olomouci bude konat slavnostní bohoslužba jako poděkování za 20 let svobody. Hlavním celebrantem bude prof. P. Tomáš Halík, koncelebrovat bude P. František Lízna SJ, vězeň bývalého komunistického režimu.
Po mši svaté ve 20.15 v sále CA bude následovat beseda Josefa Kořenka a jeho hostů o 17. listopadu 1989 na Univerzitě Palackého pohledem zakladatelů Vysokoškolského katolického hnutí Olomouc.

Labyrint vášně
Bezesporu jedním z hlavních vyvrcholení oslav bude také světová premiéra hudebního dramatu Labyrint vášně. V Moravském divadle se 23. listopadu budou moci návštěvníci ponořit do děje inspirovaného řeckou mytologií, plného tajemství, napětí, erotiky, vášně, ale také humoru, krásných kostýmů a dech beroucích masek. Autorem libreta je David Hrbek, hudbu složil Tomáš Hanzlík, pod jehož vedením vystoupí soubor Ensemble Damian. To vše za doprovodu orchestru o čtyřech saxofonech, klavíru, kytaře, kontrabasu a bicích.

Den otevřených dveří
Akcí, která celý program oslav završí, bude Den otevřených dveří, který proběhne 28. listopadu. Od 9:00 hodin se otevřou brány všech fakult univerzity, aby přivítaly zájemce o studium. K dispozici budou propagační a informační materiály, ve kterých zájemci naleznou veškeré potřebné informace ohledně studijních oborů a požadavků na přijímací zkoušky. 

Nové publikace
Kromě mnoha kulturních akcí Univerzita Palackého vydala u příležitosti výročí listopadové revoluce také několik publikací, kterými chce představit svou historii v dějinných souvislostech. Kromě již zmíněné publikace Jana Peřiny Proměny Doby se jedná o tři další knihy.

Univerzita v Olomouci 1573 - 2009, kolektiv autorů
První z nich je publikace kolektivu autorů Jiřího Fialy, Zdeněka Kašpara, Leoše Mlčáka, Miloslava Pojsla, Pavla Urbánka s názvem Univerzita v Olomouci 1573 – 2009.  Jak už název knihy napovídá, jedná se o historickou publikaci, která přehledně vysvětluje vývoj univerzity od jejího založení v roce 1573 až po současnost. V publikaci nechybí ani chronologický přehled historie olomouckého vysokého učení a soupis jeho rektorů, jakož i děkanů samostatných teologických fakult. V bohatém obrazovém materiálu publikace jsou poprvé barevně reprodukovány papežské a císařské zakládací listiny olomoucké jezuitské univerzity.

Gaudeamus, Petr Zatloukal
Druhou publikací je kniha s názvem Gaudeamus známého olomouckého fotografa Petra Zatloukala. Jde již o druhé vydání této knihy, tentokrát doplněné o nový text Josefa Jařaba,  několik nových fotografií a vzpomínku autora.

Doba normalizace ve fotografii, Jindřich Štreit
Jindřich Štreit je neméně známý fotograf, který 5. listopadu pronesl 16. přednášku v rámci cyklu přenášek k poctě prvního rektora obnovené olomoucké univerzity. Jeho doprovodná publikace k této přednášce s názvem Doba normalizace ve fotografii, představuje kolekci více než 50 dosud nepublikovaných fotografií. Soubor je komponován jako curriculum vitae normalizace.

Na den 16. listopadu je vyhlášeno pro zaměstnance UP a studenty rektorské volno (netýká se akademické obce a zaměstnanců LF UP).



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew