Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
22.04.2010, 00:00, Stáří: 14 r.

Univerzita Palackého uctí památku kardinála Tomáše Špidlíka na pietním aktu 26. 4.

Autor: Tomáš Chalupa

Ve věku 90 let zemřel 16. dubna v Římě kardinál Tomáš Špidlík. Pietní akt k uctění památky kardinála Špidlíka se uskuteční v pondělí 26. dubna 2010 v 9,00 hod. Zájemci z řad akademických funkcionářů fakult a UP, či jimi delegovaní zástupci, se shromáždí v 8,55 hod. před katedrálou sv. Václava.

Pozemský svět opustila jedna z nejvýznamnějších osobností křesťanského světa nejen v českém, ale i v evropském měřítku. Kardinál Špidlík byl nejvýznamnější český teolog, světově proslulý znalec spirituality křesťanského Východu, významný představitel ekumenického úsilí a uznávaný reprezentant a propagátor české kultury. Napsal desítky vědeckých knih, stovky odborných článků, ale byl také autorem pohádek a básní. Univerzita Palackého mu v roce 1997 udělila titul Doctor honoris causa. Za měsíc měl kardinál Špidlík převzít Cenu Františka Palackého, kterou uděluje univerzita významným osobnostem z oblasti vědy a kultury, jež přispěly k prestiži České republiky a Univerzity Palackého.

„Je to velmi smutný okamžik a úmrtí kardinála želí celá Univerzita Palackého,“ uvedl kancléř univerzity Rostislav Hladký. „Kardinál Špidlík měl osobně převzít jedno z nejvýznamnějších ocenění, které uděluje univerzita a je velká škoda, že tak již nemůže učinit,“ dodal Hladký. Kardinál Špidlík byl o udělení ceny informován již koncem minulého roku. Ve své odpovědi mimo jiné napsal: „Tolik let jsem prožil v potulkách po světě, pozornost ze staré vlasti starému poutníku ohřeje srdce.“

„Jsme pochopitelně zaskočeni a v tuto chvíli zvažujeme nejrůznější možnosti, jak celý slavnostní akt pojmout. Cena in memoriam bude předána takovým způsobem, kterým památku pana kardinála Špidlíka důstojně uctíme“ vysvětlil Hladký. Termín předání ceny, který byl s ohledem na plán cesty kardinála Špidlíka do České republiky původně stanoven na 21. května, se tak přesouvá na červen, který je tradičním časem pro předávání Cen Františka Palackého.

Prof. Tomáš kardinál Špidlík se narodil 17. prosince1919 v Boskovicích. Studoval latinu a českou literaturu na filozofické fakultě v Brně a filosofii na Velehradě. Zde složil roku 1942 řeholní sliby. V roce 1946 byl poslán na teologická studia do holandského Maastrichtu, kde 22. srpna 1949 přijal kněžské svěcení. V roce 1950 doplnil svá jezuitská formační studia v italské Florencii.V roce 1951 bylo zřejmé, že se do vlasti nebude moci vrátit. Pokračoval tedy ve studiích v Římě, kde obhájil doktorskou práci a začal vyučovat východní a patristickou teologii. V roce 1961 byl jmenován profesorem. V letech 1951–1989 byl spirituálem Papežské koleje sv. Jana Nepomuckého v Římě. Spolupracoval také s Vatikánským rozhlasem. Jeho české páteční promluvy byly překládány i do mnoha dalších jazyků. V březnu 1995 vedl duchovní cvičení (exercicie) papeže Jana Pavla II. a římské kurie. Kardinálské kolegium jej vybralo, aby 18. dubna 2005 v Sixtínské kapli pronesl poslední promluvu ke konkláve před volbou papeže, v níž byl nakonec zvolen Benedikt XVI. Samotné volby se vzhledem ke svému věku neúčastnil. Od roku 1991 žil a pracoval v Centro Studi e Richerche Ezio Aletti v Římě. Ve svých pracích se zaměřoval na teologii křesťanského Východu.

Prezident Václav Havel ho vyznamenal za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva Řádem T. G. Masaryka. Italský prezident Carlo Azeglio Ciampi mu v roce 2003 předal nejvyšší vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury a umění. Kardinál Špidlík je nositelem několika čestných doktorátů včetně čestného doktorátu z Univerzity Palackého a v roce 2002 obdržel od České biskupské konference Řád sv. Cyrila a Metoděje za celoživotní dílo. Papež Jan Pavel II. jmenoval 21. října 2003 prof. Špidlíka kardinálem.

Zprávu zpracovalo oddělení komunikace UP (-chat-)

Kontakt:

PhDr. Rostislav Hladký

kancléř a tiskový mluvčí UP

tel.: 585 631 009; fax: 585 631 012

mobil: 602 543 530

e-mail: kancler@upol.cz




Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew