Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
07.10.2011, 09:53, Stáří: 13 r.

Univerzita se chystá otevřít první mateřskou školu. Už brzy

Autor: Milada Hronová

Dosavadní převis poptávky po umístění dětí do olomouckých mateřských škol se chystá snížit Univerzitní mateřská škola a Klub předškoláků. Pro zhruba osmdesát dětí se dveře této mateřinky otevřou v únoru 2012 v prostorách vysokoškolských kolejích J. L. Fischera na Envelopě v rámci společného projektu Přírodovědecké a Pedagogické fakulty. Ke vzniku této mateřské školy se 20. září souhlasně vyjádřila Rada města Olomouce. Žádosti o umístění dítěte se přijímají již od 14. září.

O vybudování mateřské školy usiluje Univerzita Palackého už několik let. Nyní uspěla především díky projektu, který zvítězil ve výběrovém řízení v rámci operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Přírodovědecká a Pedagogická fakulta tak na vybudování mateřské školy získala dotaci z Evropského sociálního fondu ve výši čtyři a půl milionu korun. „Rada města Olomouce souhlasila, aby se tato mateřská škola zařadila do sítě škol, které jsou financovány ze státních prostředků prostřednictvím Krajského úřadu. Projekt Přírodovědecké a Pedagogické fakulty UP dlouhodobě sledujeme, jsme rádi, že vznikl, a věříme, že napomůže řešit zvýšenou poptávku po místech v mateřských školách,“ sdělil Žurnálu UP náměstek primátora statutárního města Olomouc RNDr. Ladislav Šnevajs. Dodal, že Rada města Olomouce již dříve jednala také o možnosti vzniku mateřské školy v areálu průmyslové zóny Šlechtitelů, kde vzniká v současné době Centrum regionu Haná a kde se z dotačních prostředků Evropské unie budují nová vědecká centra. „I když se v tomto případě jedná o projekt, který je zatím v prvopočátku, Rada se k němu vyjádřila taktéž souhlasně. Rádi bychom totiž podpořili myšlenku, která spočívá v tom, že rodiče budou moci mít své děti poblíž zaměstnání. V případě potřeby by tak s nimi mohli být v kontaktu i během dne. Jak ale říkám, projekt v Holici je teprve na svém počátku. K jeho realizaci by mělo dojít v horizontu dvou let. Mnohé souvisí s dokončením investic evropských dotací,“ dodal RNDr. L. Šnevajs.

Nově zřízená mateřská škola vyjde vstříc akademickým pracovníkům především svou rozšířenou provozní dobou a měla by poskytovat nadstandardní služby spojené s logopedickým, pedagogicko-psychologickým poradenstvím, případně jazykovým vzděláváním. Tyto činnosti budou zajišťovány odbornými pedagogickými pracovníky přímo z olomoucké univerzity. Nově zřizovaná mateřská škola pojme maximálně osmdesát dětí a už nyní se předpokládá, že to budou především děti zaměstnanců Přírodovědecké a Pedagogické fakulty. K dispozici bude také Klub předškoláků, který bude určen rodičům, jež potřebují své děti hlídat nepravidelně. Využít těchto služeb budou moci i studenti doktorského studia.

Cílem projektu s názvem Univerzitní mateřská škola je podpora rovných příležitostí na trhu práce. Při jeho obhajobě se mj. vycházelo ze specifičnosti akademického prostředí. Na vysokých školách – Univerzitu Palackého nevyjímaje – je na rodiče vyvíjen tlak, aby se brzy vrátili z rodičovské dovolené a pokračovali ve své vědecké a pedagogické práci. Mateřská škola jim tak nabídne příležitost, aby se do práce mohli brzy vrátit a přitom měli jistotu, že je o děti dobře postaráno. Univerzita Palackého nabídne tuto službu navíc v období, kdy se v některých mateřských školách zřizovaných městem rozšiřuje provoz.

Více o projektu Univerzitní mateřské školy.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew