Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.ff.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Filozofická fakulta UP
15.04.2010, 10:22, Stáří: 14 r.

Výše poplatků za překročení standardní doby studia byla změněna

Autor: R. Hášová

Po jednání rektora UP s děkany jednotlivých fakult se od 17. 3. 2010 změnila výše penalizace při překročení standardní doby studia. Oproti předešlým letům, kdy se základní suma 15 000 Kč násobila koeficientem náročnosti jednotlivých oborů, byla pro rok 2010/2011 určena pevná částka 30 000 Kč bez ohledu na studijní obor.

Základní částku určí každý rok MŠMT, dále pak probíhají mezifakultní diskuze a s ohledem na specifika univerzity se stanoví výše částky.

Pro ekonomicky náročné obory se jedná o celkové snížení. Například obor Zubní lékařství vyšel při překročení standardní doby studia (při násobení koeficientem 3,5) na 104 000 Kč ročně.

Poplatky studenti často nazývají školným, ale jak uvedl prorektor UP pro studijní záležitosti doc. V. Zouhar, jde o nepřesnou förmulaci: „Samozřejmě, že se o žádné školné nejedná, to by ani nebylo možné. Poplatky za nadstandardní délku studia definuje zákon o vysokých školách z roku 1998 v paragrafu 58. Tento zákon vysoké škole ukládá v odstavci 3 stanovení poplatků při překročení standardní délky studia v bakalářských nebo magisterských studijních programech. To znamená, že vysoká škola je v těchto případech povinna stanovit poplatek, jehož smyslem je pouze to, aby studenti studovali po standardní délku studia. Zároveň je třeba zdůraznit, že rovněž zákon upravuje způsob nakládání s těmito poplatky, a to, že jsou příjmem stipendijního fondu.“

Cílem této změny je také efektivně motivovat studenty k respektování standardní délky studia. UP do budoucna plánuje vytvořit systém, který by účinněji informoval a upozorňoval na její překročení.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew